Emlak Danışmanı Nasıl Olunur? Mesleki Gereksinimler Nelerdir?

Emlak Danışmanı Nasıl Olunur? Mesleki Gereksinimler Nelerdir?

Gayrimenkul alım satım işlerine aracı olmaktan çok daha fazlası olan emlak danışmanlığı, gitgide artan popülerliğiyle bizim de ana konumuzu oluşturuyor. Yazımızda da mesleğe ilgi duyup bu alanda uğraş sahibi olmak isteyenlerin de sık sorduğu bir soruyu cevaplandıracağız: Nasıl emlak danışmanı olabilirim? Öyleyse sektörde kalıcı başarılara imza atan bir emlak danışmanının nasıl hareket edebileceği hakkında biraz fikir yürütelim.

Başarılı Bir Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Emlak danışmanı olmak ile ilgili bilgi ve tavsiyelere geçmeden önce gayrimenkul danışmanlığı ile emlakçının farkına biraz bakalım. Emlakçı; geleneksel tanımıyla mevcut gayrimenkulü pazarlayarak alıcı ile satıcı arasındaki ara buluculuğu üstlenen ve belli bir komisyon kazanan kişidir.

Yaptığı hizmet karşılığında yasal olarak komisyon ücreti alır. Emlak danışmanlığı ise geleneksel emlakçılığın dar kalıbından çıkarak daha geniş bir hizmet seçeneği sunar.

Emlak ya da diğer adıyla gayrimenkul danışmanı; alım-satım işleriyle beraber yatırım tavsiyesi, doğru emlak yönlendirmesi ve müşteriler arası iletişimi sürdürmek gibi işlerle de meşguldür. Yani emlak danışmanlığı, güncellenen emlak sektörü ile birlikte gelişime açık ve farklı görevleri üstlenen bir meslektir. Şimdi gayrimenkul danışmanı olmak için deneyeceğiniz yol haritasına geçelim.

Öncelikle emlak danışmanı olmanın yasal şartlarına göz atalım. Emlakçılık mesleğinin, merdiven altı ticaretine dönmesini önlemek amacıyla Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince bazı düzenlemeler esas alındı. Yönetmeliğe göre emlakçılıktaki kayıt dışılığı önlemek ve denetimi artırmak için yetki belgesi almak gerekiyor. Üstelik bu belge, yalnızca alana yeni gireceklere değil, uzun süredir meslekle uğraşanlara da zorunlu tutuluyor. Yani yetki belgesi alma şartlarını tamamladığınızda, yetki belgenizi alabiliyor ve ruhsatlı bir çalışan olarak işinize devam edebiliyorsunuz.

Emlak danışmanı olmak için zorunlu tutulan yetki belgesi, bazı şartları yerine getirmenize bağlı olarak veriliyor. Hâlihazırda yönetmelikte belirtilen şartları ayrıntılı bir şekilde öğrenmek için yetki belgesi nasıl alınır adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Emlak danışmanı olmanın yasal şartlarını yerine getirdikten sonra nasıl başarılı bir emlak danışmanı olacağınız üzerine odaklanmalısınız. Bunun nedeni ise sayıları gitgide çoğalan bir emlak danışmanları grubunda öne çıkmanızın gerekli olmasıdır. Kendinizi ispatlayarak alanda başarılı bir şekilde ilerlemeniz için de bazı mesleki gereksinimleri karşılamanız gereklidir. Başarılı bir emlak danışmanı olmak için mesleki gelişime açık olmalı ve emlak yönetimi ile ilgili bilgilerinizi çoğaltmalısınız. Peki alanda kendinizi ispatlayarak nasıl başarılı bir emlak danışmanı olabilirsiniz, şimdi bunu irdeleyeceğiz.

Mesleki Eğitimlere Öncelik Verin

Bazı emlak danışmanları için mesleğe adım attıktan sonra eğitim almak boşa zaman kaybı olarak görülüyor. Aslında bu durum pek çok meslek için de söylenebilen yanlış bir düşüncedir. Asıl her şeyin başladığı nokta, iş hayatında aktif olarak yer aldığınız dönemdir. Mesleki gelişim de kariyer hedefine bağlı olduğundan yolun en başında hedefinizi belirleyerek yolunuzu açmanızı öneririz.

Mesleki eğitimler ile yolunuzu aydınlatabilirsiniz fakat hangi eğitimlere öncelik vereceğinizi de netleştirmelisiniz. Size önerimiz zorunlu emlak danışmanlığı eğitimi sonrası, iletişim, finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi ile gerekli yetkinliklerinizi geliştirmenizdir. Çünkü müşteri odaklı bir sektörde, insanlarla nasıl iletişim kuracağınızı bilmeli, değişen piyasayı takip ederek gayrimenkul alanını neler beklediğini analiz edebilmelisiniz. Kısacası gayrimenkul danışmanı;

  • Analiz yetkinliğine sahiptir.
  • Sektöre ve bölgeye aşina olarak müşteriyi memnun edecek çalışmalara imza atar.
  • İletişim becerilerini ve özellikle aktif dinleme becerisini öne çıkarır.
  • Emlak pazarlaması ve müşteri kazanımı konusunda çeşitli taktikleri uygular.
  • Kendini yenileyerek sektörde hedef odaklı ilerlemeyi tercih eder.

Müşteri İlişkilerini ve İletişimini Aksatmayın

Müşterisini önceleyerek değer üreten, her alanda kazanır. Çünkü kazancı sürdürmeyi sağlayan faktör, müşteri memnuniyetidir. Emlak danışmanlığı için de bu faktör son derece önemlidir. Müşteri iletişimi ve yönetimi; telefonda iletişim, sosyal medya etkileşimleri, randevu işlemleri ve aracılık gibi etkenleri kapsar. Müşterinin size ulaşmasından başlayarak gayrimenkulün satılıp müşterinin size referans vermesine kadar olan süreci dikkatli bir şekilde yönetmeniz gerekecektir.

Yani sadece alım-satım işlerini önceleyerek başarıya ulaşmanız mümkün değildir. Daha doğrusu standart başarının üstüne çıkmanız mümkün olmayacaktır. Sektöre adınızı kazandırmak için müşteri ile sürdürülebilir ve etkin bir iletişim süreci tercih etmelisiniz.

Bunun için de müşterinin size ulaşabileceği iletişim kanallarını artırmalı ve iletişim kanalları aracılığıyla müşterinin bilgilendirilmesine öncelik verilmeli. Ayrıca gayrimenkul alım-satımına yardımcı olduğunuz her memnun müşteriden de referans isteyin. Böylece müşteri portföyü yönünden zengin bir referans ağı elde etmiş olursunuz.

Kendinizi ve Portföyünüzü Öne Çıkarın

Gayrimenkul danışmanlarının görünür olması, kendilerini tanıtmaları ve portföylerini sunmaları açısından avantaj sağlar. Bu aynı zamanda birbirini etkileyen bir döngüdür de. Müşteriyi bilgilendiren bir portföy öne çıkarken emlak danışmanının kendi adı da öne çıkacaktır.

Tabii, bunun gerçekleşmesi için özenli bir portföy çalışmasının hazırlanması ve danışmanın kendini tanıtması adına halkla ilişkilerden yararlanması gerekir. Bunun için size önerimiz kendi adınıza veya ofisiniz adına bir web sitesi kurmak ve gayrimenkul sektörünü değerlendirdiğiniz bir blog sayfası hazırlamanızdır. Web sitenizin bir yanında portföyünüz yer alırken bir diğer tarafında ise blog sayfası yer alarak insanları bilgilendirirken kendinize de yönlendirebilirsiniz.

Hatta içerik üretmenin en popüler mecrası olan Youtube üzerinden, soru-cevap şeklinde sektöre dair merak edilenleri cevaplandırabilir ve bu yolla insanların size ulaşmasına önayak olabilirsiniz.

Emlak Danışmanı Görevleri Nelerdir?

Emlak danışmanı, başarılı bir gayrimenkul alım-satımına aracılık ederek süreç yönetimini tamamlar. Emlak danışmanı için süreç yönetimi;

  • bölgenin genel durumuna aşina olma
  • müşteriyle iletişim kurma,
  • sözleşmeyi hazırlama,
  • gerekli görüşmeleri organize etme,
  • resmi işlemleri hazırlama ve hızlandırma

alıcı ve satıcı arasındaki iletişimi yönetme olarak başlar ve sona erer.

Emlak danışmanı bölgede ya da konuda uzmanlaşarak müşteriye en uygun gayrimenkulü bulmayı amaçlar. Emlakçı ile emlak danışmanı arasındaki farklardan biri de budur. Emlakçı, yönlendirme işini biraz daha ağırdır alır veya hiç bu işe hiç girişmez. Emlak danışmanı ise bölge bilgisini öne çıkararak müşterinin yararına olacak bir alım-satım faaliyeti yürütür. Ayrıca potansiyel müşterilere yönelik tanıtım ve pazarlama işleriyle de ilgilenir. Yeni müşterilere açık olarak müşterinin kendi ayağına gelmesini beklemez, o müşteri kazanmaya gayret eder.

Emlak Danışmanı ile İlgili Merak Edilen Sorular

Emlak Danışmanı Kimdir? Ne İş Yapar?

Emlak danışmanı, alım-satım işini aracılık ederken arka planda bir dizi süreç yönetimi konusuyla da meşguldür. Alanında yetkin bir emlak danışmanı olarak müşteriyle etkin iletişim kurmaktan organizasyonları yönetmeye kadar pek çok aşamada görev alır.

Emlak Danışmanı Olmak İçin Sınavlara Girmek Zorunlu mu?

Emlak danışmanı olmak için yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi almak zorunludur. Mesleki yeterlilik belgesi almak için ise seviye 4 veya seviye 5 sınavına girip başarılı olmanız gerekiyor. Yalnız taşınmaz ticareti ile ilgili bir bölüm okumanız durumunda, mesleki yeterlilik sınavına girmenize gerek yoktur.

Emlak Danışmanlığı İçin Hangi Eğitimler Gereklidir?

Sektörde başarılı olmak için mesleki gelişim ile eğitimi ciddiye almanızı öneririz. Bu kapsamda da finansal okuryazarlık yetkinliği, risk yönetimi, halkla ilişkiler, iletişim becerileri, sosyal medya ve emlak pazarlaması alanında bilgi edinmenizi tavsiye ediyoruz. Zorunlu bir eğitim seçeneği olarak emlak danışmanlığı eğitimi yanında, saydığımız alanlarda da üniversite eğitimine ya da sertifika programlara yönelebilirsiniz.