Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlakçılık, geleneksel tanımına göre gayrimenkul alım-satımına aracılık eden resmi kurum görevi görür. Günümüzdeki emlakçılık ve emlak danışmanlığı anlayışı ise bu tanımdan epey uzak. Daha doğrusu bu tanımdan uzaklaşması gerekir. Çünkü artık yasal olarak da emlakçılık yapmanın şartları değişti. Yasal olarak emlakçılık yetki belgesi alarak mesleki yeterliliği kanıtlamak ve sektöre nitelikli bir donanımla atım atmak gerekiyor. Peki, gayrimenkul sektörüne giriş için gerekli olan emlakçılık yetki belgesi nasıl alınır ve yetki belgesi aldıktan sonra hangi yolları başvurmak lazımdır? Bu sorular eşliğinde emlak danışmanlığına giden yolu aşama aşama ele alacağız.

Emlakçılık Belgesi Nasıl Alınır? Alma Şartları Nelerdir?

Emlak yetki belgesi, emlak sektöründe haksız rekabetin ve kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla alınması tutulan bir sertifikadır. Mesleki yeterliliği kanıtlamak ve eğitim alarak danışmanlık nitelikleri kazanmak için yetki belgesi alma şartları belirlenmiştir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik zorunlu gereğince;
  • hâlihazırda emlakçılık ile ilgili faaliyet yürütenler,
  • emlakçı ya da emlak danışmanı olmak isteyenler,
  • emlak ofisinde emlak danışmanı olarak çalışanlar, yetki belgesi almak zorundadırlar.
Emlakçılık yetki belgesi almanın şartları ise şu şekildedir: İşletmelerin yetki belgesi alma şartları
  • Emlakçılık hizmeti verdiği ilin meslek odasına kayıt olması
  • Gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olunması
  • Meslek odası ile vergi kayıtlarında emlakçılık ile ilgili konularda faaliyetlerin bulunması
  • Emlak ofisindeki sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin Seviye 5 MYK belgesine sahip olması
Yukarıda belirtilen şartlar, halihazırda faaliyet gösteren emlak işletmelerini ilgilendiriyor. Gelin şimdi, sektöre adım atmayı planlayan sorumlu emlak danışmanlarının yetki belgesi alma şartlarına bakalım. Emlak danışmanı olmak için atabileceğiniz ilk adım, yetki belgesi alma şartlarını yerine getirmektir. Sorumlu emlak danışmanı olarak çalışabilmenize yönelik ilk şart, en az ilköğretim mezunu olmanızdır. Diğer bir şart ise on sekiz yaşını doldurmak ve Yönetmelikteki suçları işlememektir. Zorunlu tutulan ve yetki belgesi almanın son şart ise en az 100 saat verilen emlak danışmanlığı eğitimini tamamlamaktır. Tüm bu şartları taşıdığınızda ve tamamladığınızda, yetki belgesi almanın ilk aşamasının da sonuna gelirsiniz. Sırada mesleki yeterlilik belgesini almak vardır.

Adım Adım Emlakçı Yetki Belgesi Alma

Şimdi, mesleki yeterlilik belgesi edinerek yetki belgesi alma sürecini nasıl kapatabileceğinizden bahsedeceğiz. Öncelikle Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre almanız gereken en az 100 saatlik eğitimden söz edelim. Emlak danışmanlığı eğitimi olarak verilen ve yetki belgesi almanın şartlarından biri olan kurs, mesleği tanıtır ve sizi sınava hazırlar. Sizin için adım adım emlak yetki belgesi nasıl alınır, bunu detaylı bir şekilde ele alacağız. Hadi başlayalım.

Zorunlu Tutulan Emlak Danışmanlığı Eğitimini Tamamlayın

Emlak danışmanlığı eğitimi, MEB ya da üniversite onaylı sertifika almanıza olanak tanır. Alacağınız sertifika, MYK tarafından düzenlenen sınavlar için altyapı kazanmanızı sağlar. Ayrıca emlak danışmanlığına dair merak ettiklerinizi ve bilmeniz gerekenleri de öğrenme fırsatına erişirsiniz. Emlak danışmanlığı eğitimini; üniversitelerden alabileceğiniz gibi MEB’in yetki verdiği kurs merkezlerinden de alabilirsiniz. Bu aşamada; fiyat karşılaştırması, ders içeriği ve eğitimin verilme geçmişi gibi etkenlerle kararınızı kesinleştirebilirsiniz.

Kararınızı kesinleştirdikten sonra eğitimin gerekli aşamalarına katılmanız gerekiyor. Ayrıca eğitim sonunda, verimliliğinizi ölçen sertifika sınavı da sizi bekliyor. Genel olarak emlak danışmanlığı eğitimi, seviye 5 sorumlu emlak danışmanı sınavında geçer not alabilmenizi sağlarken bir yandan da mesleğe yönelik bakış açınızı genişletir. Eğitimi başarıyla tamamlamak ve sınavlara hazırlanmak için ise video ve yazılı kaynakları takip etmeniz gerekir. Başarılı bir eğitim sonunda emlak danışmanlığı sertifikası almaya hak kazanırken seviye 5 sınavına da hazır bir şekilde girersiniz.

Eğitim Sonrasında Düzenlenen Sınavlara Katılın

MYK tarafından düzenlenen seviye 4 ve seviye 5 sınavı, emlak danışmanı adayının mesleki bilgi ve yetkinliğini ölçmeye dayalıdır. Emlak danışmanlığı eğitiminde görülen konu başlıkları, sınavın teorik ve uygulamalı aşamalarında karşınıza çıkacak sorulara yönelik hazırlanmıştır. Yani emlak danışmanlığı kursunu başarıyla tamamladığınız sürece sınavdan da geçer not alırsınız. Yalnız MYK’nın düzenlediği uygulamalı sınav aşamasına biraz daha dikkatli hazırlanmanız gerekir.

Uygulamalı mülakat ve sınavında, sizin mesleğe hazır olup olmadığınız ölçüler. Teorik kapsamdaki tüm bilgilere aşina olabilirsiniz; fakat iş mutfağa girmeye geldiğinde pratik çabayı gösterebilmelisiniz.

Sınavın bu aşamasında da kendinizi bir emlak danışmanı olarak ifade edebilmeniz, müşteri ile nasıl iletişim kurabileceğini bilmeniz ve ikna kabiliyetiniz öne çıkacaktır. Sınavların ilgili aşamalarında başarılı olmanız durumunda ise tebrikler! Seviye 4 ya da seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi alarak yetki belgesi için gerekli şartları tamamlamış olursunuz. Bu aşamadan sonra yetki belgenizi almak için bilgi sistemine giriş yapmanız gerekir.

Son Adım: Yasal Yetki Belgenizi Almak İçin Başvurunuzu Tamamlayın

Eğitim ve sınav aşamasını başarıyla sona erdirenler, yetki belgesi alma şartlarında belirtilen belgeleri bilgi sistemine yüklemelidir. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemine başvuruda bulunurken varsa meslek odası kaydı, alınan sertifika ve işletmeler için zorunlu tutulan diğer belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamalısınız. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapacağınız yetki belgesi başvurusunu tamamladığınızda, elektronik olarak belgenizi görüntüleyebilirsiniz.

Kimler Emlakçılık Belgesinden Muaftır?

Emlakçılık belgesi olarak ifade edilen şey, yetki belgesi ile birlikte mesleki yeterlilik belgesidir. Yine Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik düzenlemesini referans alarak emlakçılık belgesinden kimlerin muaf tutulduğuna bakacağız.

Yönetmeliğe göre emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olanların mesleki yeterlilik belgesi almalarına gerek yoktur. Bu kişiler ilgili bölümlerden mezun olmaları durumunda direkt olarak yetki belgesi başvurusunda bulunabilirler.

Yönetmeliğe göre mesleki yeterlilik belgesinden muaf tutulan bölümler şöyledir: emlak ve emlak yönetimi, gayrimenkul yönetimi, gayrimenkul geliştirme ve yönetimi, gayrimenkul ve varlık değerleme ile emlak komisyonculuğu. Saydığımız eğitim seçenekleri; ortaöğretim, ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerini kapsıyor. Yalnız mesleki yeterlilik belgesinden muaf olmak için mezuniyetinizi belgelemeniz gerekiyor. Eğer mezun olmadan yetki belgesi başvurusunda bulunursanız şartları sağlamadığınız için ret cevabı ile karşılaşırsınız. Bundan dolayı mezuniyet belgesini sisteme yükleyerek başvuruda bulunun.

Yetki Belgesi ile İlgili Merak Edilen Sorular

Yetki Belgesi Nedir? Neden Gereklidir?

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre yetki belgesi, sektörde faaliyet gösteren ve faaliyet göstermeye hazır emlak danışmanları için zorunlu tutulan bir belgedir. Yetki belgesinin zorunlu tutulması, alanda yaşanan kayıt dışılığı ve haksız rekabeti önlemek amacı taşır. Alınan yetki belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir ve süresi dolduktan sonra sistem üzerinden yenilenmektedir.

Yetki Belgesi Almak İçin Hangi Eğitimleri Tamamlamalıyım?

Yetki belgesi almak için gereken şartlardan biri de eğitimdir. Yetki belgesi alma şartlarında, en az 100 saatlik eğitim sunan kurumlardan kurs almanız gerektiği belirtilir. Milli Eğitim Bakanlığı ya da üniversite onaylı emlak danışmanlığı eğitimi alarak hem mesleğin gerekli nitelikleri öğrenir hem de yetki belgesi alma şartlarından birini tamamlarsınız.

Yetki Belgesi Nereden Alınır?

Sertifikalı eğitim programını tamamladıktan ve mesleki yeterlilik belgesini aldıktan sonra resmi olarak yetki belgesi almaya hak kazanırsınız. Yetki belgesini, TTBS üzerinden başvuru yaparak görüntüleyebilir ve sorgulatabilirsiniz.

Yetki belgesi nasıl ve nereden alınır sorularına yanıt verdik. Eğer yetki belgesi alma şartlarını yerine getirdiyseniz ve geriye sadece eğitim kaldıysa emlak danışmanlığı sertifika programımıza göz atabilirsiniz.