Emlakçılık Eğitimi Neden Önemli?

Emlakçılık Eğitimi Neden Önemli?

Emlakçılık eğitimi neden önemli sorusuna yanıt arayanlar için emlak danışmanlığı kursu hakkındaki bilgileri derledik ve merak edilen soruları yanıtladık.

Gayrimenkul sektörü giderek çıtayı yükselten son derece hareketli yapıda bir sektördür. Sektördeki gelişmelerle birlikte kalifiye elemana olan ihtiyaç artmıştır. Sektörün bu ihtiyacını karşılamasının yolu emlak sertifikası olan bireyleri istihdam etmesidir. Bu durum düzenli gelir beklentisi olan ve yeni bir meslek edinmek isteyenler için bir fırsattır. İki tarafın da ihtiyacını karşılayabilmesi emlak danışmanlığı eğitimi sayesinde mümkün olabilir.

Emlak Danışmanlığı Kursuna Kimler Katılabilir?

Gayrimenkul danışmanlığı eğitimi katılımında birtakım istisnai durumlar söz konusudur. Esasında emlakçılık kursu orta öğretim mezunu yetişkinlere hitap eden bir meslek edindirme kursudur. Bununla birlikte emlak müşavirliği, yani emlak komisyonculuğu yaptığını resmi olarak belgeleyebilen bir kişi ilkokul mezunu da olsa eğitime katılabilir.

Mezuniyet konusunda atlanmaması önem taşıyan bir detay daha var: Sorumlu emlak danışmanı olmak üzere emlak yetki belgesi almak isteyen bir kişi en az orta öğretim mezunu olmak zorundadır. Aksi halde emlak komisyonculuğu sertifikası edinmiş olsa da yetki belgesini alamayacaktır. Bu bağlamda emlak sektöründe çalışmak isteyen kişinin, mezuniyet durumunu göz önünde bulundurup amacının mesleki yeterlilik belgesini de edinip emlak ofisi açmak olup olmadığına karar vermesi yerinde olacaktır.

Eğitimlere katılımda mezuniyet için koşullardan bahsettik. Ortaöğretim mezunu herkesin emlak danışmanlığı eğitimi alması mümkündür. Bu eğitimlere özellikle ilgi duyanlar ise genellikle şu bölümlerden mezundur: Halkla İlişkiler ve İletişim, Ekonomi ve Finans, İşletme. Üniversitelerin emlak ile ilgili bölümlerinden mezun olanlar da eğitime ilgilidir; fakat bu kişiler eğitimden muaftır. Eğitimden muaf olunmasını sağlayan bölümler şunlardır:

·        Emlak ve Emlak Yönetimi

·        Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi

·        Gayrimenkul ve Varlık Değerleme

·        Tapu Kadastro

Emlak sektöründe komisyon usulü, prim usulü çalışma sisteminin olması emlak danışmanlığının cezbedici bir meslek olmasının nedenlerinden biridir. Özellikle de kendi adına emlak dükkanı açmak isteyenler bu kurslara katılarak emlak danışmanlığı belgesi edinir. Aslında emlak işi yapmak ve sektörde kariyer yapabilmek için kursa katılmak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken en kritik unsur sürecin çok da kısa olmadığıdır.

Emlak danışmanlığı kursuna katılmak isteyenlerin eğitim öncesinde emlakçılığın zorlukları olduğunu bilmesi emeğin boşa çıkmaması açısından önem taşır. Emlakçılar taşınmaz ticareti sırasında oluşabilecek dolandırıcılıkları önlemesine rağmen fazladan komisyon ücreti almakla eleştirilir. Emlakçıların yaşadığı diğer zorluklar şu şekildedir:

·        Ev sahiplerinin emlak danışmanıyla anlaşmayıp site yöneticisi veya apartman görevlisiyle anlaşması

·        Emlak danışmanının rekabet için düşük komisyon ücretine razı gelmesi

·        Teknolojinin emlakçılıkta dönüşümü zorunlu kılması

MEB onaylı emlak danışmanlığı kursu katılımcılarının öncelikle sektöre ilgili olması önemlidir. Katılım için çok ekstra bir şey gerekmese de mesleğin gerektirdiği özellikler vardır. Kişinin girişimci ruhlu olması, insan ilişkilerinde iyi olması, zor insanlarla kolay iletişim kurabilmesi, takım çalışmasına yatkın olması, kararlı ve disiplinli olması önemlidir. 

emlakçılık eğitimi

Emlak Danışmanlığı Kursu Konuları

Emlak danışmanlığı kursunda bireylerin sektörü ve mesleği tanımaları sağlanır. Kursa katılan kişi yalnızca emlakçılık hakkında değil, halkla ilişkiler ve iletişim hakkında da bilgi sahibi olur. Nitekim emlak danışmanlığı kursu konuları şu şekildedir: Halkla İlişkiler ve İletişim, Pazarlama, Emlak Hukuku, Tapu Sicili, Emlak Danışmanlığı, Ekspertiz ve Şehir Planlama.

Emlakçılık eğitimleri alan kursiyerler eğitim sonunda şu soruların yanıtlarına hakim olur:

·        Emlak işi nasıl yapılır?

·        Emlak danışmanı kimdir?

·        Hukuki açıdan emlakçılık nedir?

·        Ekonomik açıdan emlakçılık nedir?

·        Emlak pazarlama nasıl yapılır?

·        Halkla ilişkilerde kurumsal imaj neden önemlidir?

·        Emlak bürosunda kullanılabilecek büro yönetimi ve iletişim teknikleri nelerdir?

·        İş hayatında önem taşıyan beden dili hareketleri hangileridir?

·        Tapu sicili ve tapu kavramları nelerdir, ne anlama gelir?

·        Kadastro çalışmalarında izlenecek yol nedir?

·        Kadastro işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?

·        Gayrimenkul hukukunun genel hükümleri nelerdir?

·        Türk hukuk sistemi içinde emlak komisyonculuğunun yeri nedir?

·        Şehir planlaması esasları nelerdir?

·        İmar hukuku nedir?

·        Kentleşme nedir?

Eğitim ve sertifikasyon sürecinin sonunda emlak danışmanı unvanını elde eden kişi deneyim olmaksızın şu görev sorumlulukları yerine getirebilecek yeterliliğe sahip olur:

·        Veri analizi yaparak emlak pazarlaması için strateji oluşturma

·        Müşteri portföyü oluşturma

·        Alım satım için gerekli sözleşmeleri hazırlama

·        Gayrimenkullerin ilanları hazırlama

·        Bölgedeki kiralık veya satılık gayrimenkullerin hangilerinin ikamet etmek, hangilerinin yatırım için uygun olduğunu tespit etme

·        Mali konularda gerekli işlemleri gerçekleştirme

·        Müşterilerin taleplerini gerçekleştirmek ve gayrimenkule ilişkin konularda danışmanlık hizmeti, vermek

Emlak Danışmanlığı Sertifikası Hakkında Merak Edilen Sorular

Emlakçılık Sertifikası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Emlak danışmanlık belgesi için neyin gerekli olduğu eğitimi veren üniversite veya eğitim kurumuna göre değişkenlik gösterir. Bununla birlikte öğrenim belgesinin en kritik evrak olduğunu söyleyebiliriz. Bu evrakları tamamlayan kişiler eğitimlere katılabilir.

Emlak Sertifikası Sorgulama Yapıldığında Çıkar Mı?

Emlak eğitim programı sonunda hem üniversite onaylı hem de MEB onaylı sertifika alınabilir. Bu sertifikalar e-devlet kapısı üzerinden sorgulanabilir. Mili Eğitim Bakanlığından ve üniversite ya da üniversitenin anlaşmalı olduğu kurumdan alınan sertifikayı barkotlu belge olarak indirerek online ortamda saklamak mümkündür.

Emlak Sertifikası Kaç Saatlik Olmalı?

Emlak sertifikasının en az 100 saat olması gerekir. Ders konuları bazında emlakçılık eğitimi ders saati şu şekildedir:

·        Pazarlama: 20 saat

·        Halkla İlişkiler ve İletişim: 20 saat

·        Tapu sicili: 20 saat

·        Kadastro: 20 saat

·        Hukuk: 20 saat

·        Emlak danışmanlığı, ekspertiz ve şehir planlama: 20 saat

Uzaktan Eğitim Emlak Danışmanlığı Nasıl Avantaj Sağlar?

İnternet tabanlı emlak danışmanlığı eğitimi, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Özel Kurslar Çerçeve Programı’na göre; Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Uzaktan Eğitim Yapan Dershane ve Kurslar Yönergesi doğrultusunda hazırlanmış bir eğitim programıdır. Yani, emlak danışmanlığı uzaktan eğitim şeklinde de verilir.

Uzaktan eğitim özellikle de eğitim sürecini çalışma hayatıyla birlikte yürütmeyi tercih edenlerin tercih ettiği eğitim türüdür. Yönetmelik kapsamında eğitimin tüm gereklilikleri uzaktan eğitimde de sağlanır. Dolayısıyla eğitim sonunda yine Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almak mümkündür. Uzaktan eğitim, eğitim sürecindeki ulaşım gibi ekstra masrafları ortadan kaldırır. Eğitim içeriklerinin online ortamda olması eğitimin çevre dostu bir yöntem olduğunun da göstergesidir.

Sonuç olarak;

Emlakçılık eğitimi aslında emlakçılık sertifikası nasıl alınır, emlak dükkânı açmak için ne gerekli gibi sorulara yanıt niteliğindedir. Emlak sektöründe çalışmak ve emlakçılık hizmetinde bulunmak isteyenler için anahtar işlevi üstlenen bu eğitimin kimlere hitap ettiğinden, eğitimde hangi konuların işlendiğinden bahsettik. Eğitim sonunda verilen emlakçılık sertifikası hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladık. Eğitimin sizin için de önemli olduğuna karar verdiyseniz eğitim sayfamızı inceleyerek eğitim ve sertifikasyon süreci hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.