Emlak Yetki Belgesi Hakkında Merak Edilenler

Emlak Yetki Belgesi Hakkında Merak Edilenler

Taşınmaz Ticareti ile ilgili yönetmelikteki son değişiklikle beraber emlakçı olmak isteyenlere zorunlu bir belge gündeme geldi. Emlak yetki belgesi olarak ifade edilen belge, resmi olarak sektörde yer almanızın bir göstergesidir. Peki eğer emlakçı olmak istiyor ve yetki belgesi hakkında henüz yetersiz bilgileriniz varsa ne yapmalısınız? Buyrun, sizi bilgilendirecek olan soru-cevaplı yazımıza geçelim.

Emlakçılık Yetki Belgesi Nedir?

Emlak yetki belgesi, taşınmaz ticareti ile uğraşan kişilerin alması zorunlu bir belgedir. Yetki belgesi, 2018 yılından itibaren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yerini almıştır. Son değişiklikle beraber emlak yetki belgesi alma şartları da değişmiştir.

Emlakçılıktaki kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabet ve denetim eksikliği, yetki belgesini de zorunlu hâle getirdi. Artık önüne gelenin emlakçı olmasını önlemek amacıyla yalnızca yetki belgesi alanlara ruhsat veriliyor. Ruhsatlı bir emlakçı ya da emlak danışmanı, resmi olarak görevine başlayabiliyor.

Yetki belgesinin en temel faydası, yasal olarak emlakçı unvanına sahip olmaktır. Belgenizi aldıktan sonra emlakçılık ile ilgili faaliyetleri yerine getirebilirsiniz. Fakat yetki belgesi almak için yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirmek gerekir.

Emlak Yetki Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

Yetki belgesi alma şartlarını öğrenmek için ilk önce Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göz atmalısınız. Yönetmelikteki açık bir şekilde hem sorumlu emlak danışmanlarının hem de işletmelerinin yetki belgeleri ile ilgili şartlar yer alır. İlgili yönetmeliğe göre sorumlu emlak danışmanı olmak isteyenler aşağıdaki şartları yerine getirmelidir:

  • 18 yaşını doldurmak,
  • En az ilköğretim mezunu olmak,
  • İflas etmemiş olmak veya iflas etse İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının geri kazanılması,
  • Kasten işlenen bir suçtan ötürü 5 yıldan fazla hapis cezası almamak,
  • MEB, üniversite veya MEB’in yetkilendirdiği kurumlar tarafından verilen emlak danışmanlığı eğitimini tamamlamak,
  • Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önce eğer ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunu ise 6 ay, değilse 12 ay emlak danışmanlığı yapmış olmak.

İşletmelerinin yetki belgesi alma şartlarında ise meslek odasına kayıt olma, emlak bürosunda çalışan sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin seviye 5 belgesinin olması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak gibi zorunluluklar yer alıyor.

Emlak yetki belgesi alma şartlarının detaylarını öğrenmek için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği okumanız gerekir.

Yetki Belgesi Dışında Hangi Emlakçılık Belgelerini Almalıyım?

Yetki belgesi alma şartlarında da görüldüğü üzere direkt ilgili kişilere belge verilmez. Hatta belgeyi almak için diğer emlakçılık belgelerini de alma zorunluluğu var. Bunlardan biri emlak danışmanlığı sertifikası, bir diğeri ise emlak mesleki yeterlilik belgesidir.

Emlak danışmanlığı sertifikası, en az 100 saat alınan eğitim sonrası verilen belgedir. Mesleki yeterlilik sınavlarından geçer not alınması durumunda ise MYK belgesi verilir. Emlak danışmanı seviye 4 ve sorumlu emlak danışmanı seviye 5 ulusal yeterliliğine sahip olduğunuzu göstermeniz durumunda yetki belgesine de başvurabilirsiniz. Tabii ki ilk olarak emlak danışmanlığı eğitimi almalı, daha sonra buradan öğrendiklerinizle sınavlardan başarılı olmalısınız.

Emlak danışmanlığı eğitim sertifikasını almak için kurs sonunda uygulanan sertifika sınavına girmeniz gerekiyor. Eğer MEB onaylı bir emlakçılık eğitimine başvurduysanız sertifika sınavından en az 50 puan almak lazımdır. Sınavdan geçerli notu alan kursiyerlere, sertifikaları verilir. Daha sonra ise mesleki açıdan gelişiminizi ölçen seviye 4 ya da seviye 5 sınavına girilir. Bu sınavlardaki geçer not ise 70 puandır. Sınavlar, iki aşamadan oluşarak mesleki yeterliliği ölçüyor. İlk aşamada teorik bilgiler, ikinci aşamada ise performansa dayalı sınavlar aracılığıyla emlak danışmanlığı becerileri test ediliyor.

Sonuç olarak sertifika ile MYK belgesi almaya hak kazandığınızda, yetki belgenize de almış sayılırsınız. Yalnız mesleki yeterlilik belgesinden muaf olmanız durumunda ilgili sınavlara ve eğitime katılmanıza gerek yoktur. Yönetmeliğine göre taşınmaz ticareti ile ilgili bölümlerden mezun olanlar, mesleki yeterlilik belgesinden muaf tutulurlar.

TTBS Emlak Yetki Belgesine Nasıl Başvurulur?

Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi, yetki belgesi başvurusunun yapıldığı sistemdir. Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi, TTBS üzerinden başvuru yapılarak verilir. Başvuru işlemleri için TTBS’nin resmi sitesinden üye olmak gerekir. Ayrıca e-devlet üzerinden de siteye giriş yapabilirsiniz. TTBS emlak yetki belgesi başvurusu için kendinize ait sayfadan yeni başvuru butonuna basmanız gereklidir.

Karşınıza çıkan başvuru kısmında yetki belgesi başvurusuna basarak gerekli evrakları sisteme yüklemelisiniz. Evrakları ve bilgileri eksiksiz tamamladığınızda, başvurunuz Ticaret İl Müdürlüğüne gönderilir. Ticaret İl Müdürlüğü tarafından onaylanan başvurunuzu, başvurularım kısmından takip edebilirsiniz. Bilgilerde değişiklik olduğu zaman ise yetki belgesini yine sistem üzerinden yeniletebilirsiniz.

Emlak Yetki Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emlak yetki belgesi sorgulaması da yine TTBS üzerinden yapılır. Belgenizi sorgulatmak için sistemin anasayfasında yer alan yetki belgesi sorgula kısmına basmanız yeterlidir. Karşınıza çıkacak ekrandan yetki belgesi numarasını, işletme adı- unvanını ve bulunduğunuz ili yazmanız yetecektir.

Emlak Ofisi Açmak İçin Yetki Belgesi Zorunlu mu?

Emlak ofisi açmak için de yetki belgesine ihtiyaç vardır. Ayrıca emlak ofisi açmanın yasal şartını yerine getirmek için seviye 5 sorumlu emlak danışmanı sınavından başarılı olmak lazımdır. Seviye 5 sınavından geçer not aldıktan ve yetki belgesi başvurusunu onaylattıktan sonra ofisinizi açabilirsiniz. Emlak ofisi açarken hangi belgeleri temin etmeniz gerektiğini de emlak bürosu açarken hangi evraklar gerekli adlı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

En önemli emlakçılık belgelerinden biri olan emlak yetki belgesini konu aldık. Eğer emlakçılıkla ilgili bir uğraş sahibi olmak istiyor ve yetki belgesi alma şartlarından da birini karşılamak istiyorsanız MEB onaylı emlakçılık kurs sayfamıza göz atabilirsiniz.