Kaçak Emlakçılık Devri Kapanacak
Kaçak Emlakçılık Devri Kapanacak

Kaçak Emlakçılık Devri Kapanacak

Kaçak Emlakçılık Devri Kapanacak

İstatistiklere göre Konya’da 800 emlakçı var. Kaçak olarak alım-satım ve kiralama yapanların sayısı ise yaklaşık 100 bin. Ülke genelinde sayıları 100 bini bulan emlakçılar için köklü değişiklikler öngörülüyor. Çalışmaya göre artık isteyen herkes bu işi yapamayacak

Türkiye genelindeki emlakçıların sayısı yaklaşık 100 bin. Bu sektörün çalışma hayatında önemli değişiklikler hazırlanıyor. Üniversite mezunu olmayanlar artık emlakçılık yapamayacak. Hatta üniversite mezunları bile önce meslek kursunu bitirecek ardından ‘lisans’ sınavına girecek. Sınavı geçenlere belge ve meslek kimliği verilecek. Lisanslı emlakçılar yemin ederek mesleğe adım atacak. Mesleği emlakçılık olanlar, başka bir iş yapamayacak. 2005’ten önce mesleğe başlayan ve halen mesleğini devam ettirdiğini kanıtlayan ortaokul ve lise mezunu emlakçılara oda kaydı, vergi levhası ve sertifika olmak şartıyla bir kereye mahsus öğrenim şartı aranmaksızın lisans verilecek.

AĞIR CEZALAR GETİRİLİYOR
Mağduriyet yaşanmaması için seyyar, ayakçı ve kaçak tabir edilen kişi, kurum ve kuruluşlardan alışveriş yapılmaması gerektiğini vurgulayan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “vatandaşlarımız, oda üyesi olmayan hiçbir emlak ofisinden kiralama, alım – satım yapmasın. Oda üyelerinden yapılan alışverişlerde sıkıntı yaşanması halinde vatandaşlarımızın arkasında dururuz. Konya’da şu anda aktif 800 üye var. En az bin 100 civarında da kaçak emlakçı çalışıyor. Taslağı hazırlanan Emlakçılık Yasasına göre eline çantasını alan herkes emlakçılık yapamayacak. En kısa zamanda yönetmelik çıkacak. 2 veya 4 yıllık meslek okullarını bitirenler emlakçılık yapabilecek. Bu şartlara uymayanlara, 50 bin lira ile 400 bin arasında para cezası ayrıca 3 yıla varan hapis cezası verilebilecek” dedi.

BİR HAK DAHA TANINMAYACAK
Bundan sonra oda kaydı, vergi mükellefi ve sertifikası olmayan hiç kimsenin emlakçılık yapamayacağını belirten Sedat Altınay, “yönetmelik çıktığı andan itibaren oda kaydı, vergi levhası ve sertifikası olanlara bir kereye mahsus öğrenim şartı aranmaksızın lisans verilecek. Ondan sonra üniversite mezunu olmayan hiç kimse emlakçılık yapamayacak. Bunun yanında bu mesleği icra edebilmek için 3 aylık eğitim ve 3 aylık staj eğitimi alınacak. 6 aylık dönemden sonra 3 sınav hakkı verilecek. Başarılı olanlar emlakçılık yapabilecek. Bu nedenle emlakçılar, bir an önce gelsinler vergi, oda kaydı ve sertifikalarını alsınlar. Bu haktan yararlansınlar. Bundan sonra böyle bir hak tanınmayacak” diye konuştu.

“KONYA’YA YATIRIM YAPANLAR KAZANDI”
2015 yılındaki konut satışlarının, bir önceki yıla göre yüzde 8 ile yüzde 14 arasında arttığını hatırlatan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Konya’nın, konut satışının en çok arttığı iller arasında 5’inci sırada yer aldığını kaydetti. Bu artışın, kente yapılan yatırımlardan kaynaklandığını belirten Altınay, “Konya’ya yatırım yapanlar hep kazandı, bundan sonra da kazanmaya devam edecekler. Konya’daki sanayi gelişiyor, bundan dolayı buralarda çalışacak kişilere de ihtiyaç var. Bu kişiler çalışmaya başladığında konut sektörüne yatırım yapılıyor. Türkiye geneline baktığımız zaman Konya sanayisi, son yıllarda en haraketli sanayilerden biri konumunda. Bu da gayri menkul sektörüne yapılan yatırımları oldukça hareketlendiriyor” ifadelerini kullandı.

“YER SEÇİMİNE DİKKAT EDİLMELİ”
Konya’daki konut satışında en çok haraketliliğin Selçuklu ilçesinde yaşandığını aktaran Altınay, “kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan yeni konutlar, hayat standardı yüksek, güvenli, yeşil alanı, çocuk oyun parkları olan, depreme dayanıklı konutlar yapıldığı sürece hareketlilik devam ediyor. Konya’da kaliteli konutlar yapılıyor. TOKİ’nin en son Meram Gödene’de 700 – 800 konutluk bir yatırımı oldu. Bu yeterli değil. Dar ve orta gelirli vatandaşlar için yapılan yatırımlara karşı değiliz ancak yapıldıkları noktalar oldukça uzak. Yetkililer bunu göz önüne almalı. Meram Gödene’de oturan bir kişi organize sanayiye giderken iki araç değiştiriyor. Kiraya ödeyeceği para kadar ulaşıma ücret ödüyor. Yetkililer yer seçimi yaparken daha dikkatli olmalı. 800 konutluk proje için yaklaşık 10 bin kişi müracaat ediyor” dedi.

“KİRALARIN ARTMASINA SEBEP OLDULAR”
Konya’da yükselen kiralara dikkat çeken Altınay, “Suriyelilerin sayısının 60 bin olduğu söyleniyor ancak daha fazla da olabilir. Suriyeliler, oturulamayacak evleri bile değerlendirdiler. Kiraların artmasına sebep oldular” şeklinde konuştu.
Vektörel Grup Uzaktan Eğitim Emlak Danışmanlığı Eğitimleri Hakkında Bilgi Almak TIKLAYINIZ