Emlak Bürosu Açmak İçin İzlenecek Adımlar

Emlak Bürosu Açmak İçin İzlenecek Adımlar

Emlak bürosu, emlakçılık ile ilgili resmi işlemleri yürütmek ve emlak danışmanları ile çalışmak için açılır. Resmi prosedür ve belgelere göre açılan emlak ofisi, bazı adımlarla resmi olarak işlemler yapabilme yetkisine sahip olur. Peki nedir bu adımlar, emlak bürosu açmak için gerekenler listesi var mıdır? Yazımızda bu soruya yanıt vereceğiz.

Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekenler

Emlak ofisi açmak, resmi işlemleri yerine getirerek açılış izni almayı gerektirir. Her sektörde olduğu gibi emlakçılıkta da iş yeri açma yetkisine sahip olmak gerekir. Tüm resmi işlemlerden önce ise hem emlakçı olmak hem de emlakçı ofisi açmak için karşılamanız gereken bazı şartlar söz konusudur.

Öncelikle alınması gereken emlakçılık belgelerinden başlayalım. Bilindiği üzere emlakçılık mesleği ile ilgili detaylara ulaşmak için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği dikkatle okumak gerekiyor. Bu yönetmelikte yer alan her bir madde; emlakçılık, emlak danışmanlığı, gerekli belgeler ve emlak ofisi hakkında detaylar içerir. Peki emlak ofisi açmak için gerekli belgeler hakkında yönetmelik ne diyor?

Yönetmeliğe göre emlakçı olmak için yetki belgesi almak şart. Yetki belgesi almak için de zorunlu tutulan diğer iki belgeyi almak gerekir. Bu belgelerin detaylarını yazının ilerleyen bölümlerinde sunacağız. Diğer iki belgeyi de aldıktan sonra emlak ofisi açmak için ayrıca almanız gereken belgeler vardır. Örneğin, vergi levhası gibi. Şimdi, tüm bu belgeleri saymadan önce emlak ofisi açmanın gerekli şartlarından biri olan yetki belgesine ve gerekli diğer belgelere geçelim.

Emlak Ofisi Açmak İçin Neden Yetki Belgesi Alınır?

Emlakçı olmak isteyenlerin pür dikkat kesilmeleri gereken bir konuya geçiyoruz. Emlak yetki belgesi, emlak ofisinde olması gereken belgelerin başında gelir. Ruhsata sahip bir emlak çalışanı ya da brokeri olmak için resmi süreçlerden geçtiğinizi belgelemeniz gerekiyor. İşte yetki belgesi de tüm resmi prosedürleri yerine getirdiğiniz bir nişanesi olarak size veriliyor.

Emlak yetki belgesi, usulsüz bir şekilde emlakçılığa girişenleri önlemek amacıyla yönetmelikte zorunlu olarak yer alıyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik, emlak sektöründe çalışacak kişilerin hangi eğitimleri ve belgeleri alması gerektiği hakkında bilgi sunar. Yönetmelikte yetki belgesi alma şartları da açık bir şekilde yer alır.

Emlak yetki belgesi alma şartlarında, emlak komisyonculuğu veya emlak danışmanlığı adıyla geçen bir eğitimi tamamlama zorunluluğu yer alır. Ayrıca bir diğer maddeye göre de;

  • Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önce eğer ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunu ise 6 ay, değilse 12 ay emlak danışmanlığı stajını tamamlamış olması.

Bu madde, emlak ofisi açmanın da gerekli şartlarından biridir. Maddeye göre mesleki deneyim şartı, ileride emlak ofisi açmak için gerekli bilgi birikimini ve tecrübeyi kanıtlamak amacı taşır. Mesleki deneyim ile birlikte mesleki eğitim de emlak ofisi açmak için gerekli şartlar arasındadır.

Yönetmelikteki eğitim şartı, doğrudan emlakçılık bilgi ve deneyimleri içeren bir kursu tanımlar. MEB ya da üniversitelerden tarafından verilen kurs sertifikası, mesleki yeterliliği kanıtlamanın göstergelerinden biridir. Emlak danışmanlığı eğitimi sonrasında ise yetki belgesi almak için bir diğer belgeyi almak gerekir. Bu belgenin adı da emlak MYK belgesidir.

Emlakçılık dışında birkaç alan için de gerekli olan MYK belgesi, sorumlu emlak danışmanı olmak için sınav koşulu getirir. Yani belgeyi almak için ilk önce sertifika almalı ve ilgili sınavlara girmelisiniz. Burada önemli bir detayı da paylaşalım. Eğer hâlihazırda ya da ileride emlak dükkanı açmak ile ilgili bir isteğiniz varsa kesinlikle MYK seviye 5 sınavına girmelisiniz. Bir diğer sınav olan seviye 4 emlak danışmanlığı, yalnızca emlak danışmanı olarak çalışmak isteyenlere yöneliktir. Sorumlu emlak danışmanı seviye 5 ise hem danışman olmak hem de emlak ofisi açmak isteyenlere uygundur. Seviye 5 belgesi alındıktan sonra da yetki belgesi başvurusunda bulunmanın yolu açılıyor.

Emlak Danışmanlık Bürosu Nasıl Açılır?

Emlak danışmanlığı mesleğini icra etmek ve emlakçılık yapmak için kendi büronuzu açabilirsiniz. Yetki belgesi almaya hak kazandıktan sonra işletme ruhsatı adına çalışılacak yerin kira kontratı veya satın alınan büronun tapu örneği, vergi kaydı için esnaf odasına ya da ticareti odasına gönderilir. Eğer büroyu açacak kişi; esnafsa Esnaf ve Sanatkarlar Odasına, limited (sermaye şirketi) veya anonim şirket ise Ticaret Odasına başvurmak gerekir. Vergi kaydı sonrasında ise emlak meslek odasına başvurarak oda kaydı oluşturmak lazımdır.

Ayrıca emlak ofisinin ortamı ile ilgili şartları da yerine getirmek zorunludur. İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik uyarınca açılacak ofisin;

  • bağımsız bir bölüme sahip olması,
  • en az 20 m² genişliğe sahip olması,
  • eğer birden fazla emlak danışmanı çalışacaksa alana 5 m² daha eklenmesi,
  • ikamet amacı için kullanılmaması,
  • sadece gayrimenkul işleriyle ilgili olması, başka hiçbir ticari faaliyete girişilmemesi gereklidir.

Yönetmeliklere ve resmi prosedürlere uyulduktan sonra genel olarak şu belgeler istenir:

  • Emlak meslek odasına kayıt belgesi,
  • Maliye Bakanlığı kaydı,
  • Maliye Bakanlığına kayıtlı olduğunu gösteren belge,
  • Vergi dairesinden alınan belge,
  • Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt belgesi,
  • Sanayi dernek kaydı,
  • BAĞ-KUR kaydı,
  •  Yangın tüpü alındığını gösteren fatura,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Zabıta Müdürlüğüne ödenen makbuz,
  • Çevre temizlik vergisi kayıt belgesi,
  • İşyeri açılış bildiri belgesi,
  • Dükkan kira sözleşmesi,
  • Açılış harcının ödendiğini gösteren belge,
  • Esnaf kefalet evrakları.

Emlak Dükkanı Açma Maliyeti Nedir?

Eğer emlak ofisi açmak istiyorsanız bu işe girişmenin belli bir maliyet gerektiğini de bilmelisiniz. Güncel bir rakam söylemek zor olsa da 50. 000 TL’nin üzerinde bir bütçe ayırarak emlak ofisi açmaya hazır olmalısınız. Emlak ofisi açma maliyetini en çok etkileyen faktörlerden biri tabii ki ofisin bulunduğu konumdur. Ayrıca büyükşehirlerde bir iş yeri açmanın ücretleri de maliyeti doğrudan artırıyor.

Emlak ofisi aracılığıyla para kazanmanız durumunda tüm giderlerini karşılayabilseniz de ofis açma süreci belli bir bütçe istiyor. Eğer emlak ofisi aça isteğindeyseniz bir süre emlak danışmanı olarak çalışabilir ve bütçe için birikim elde edebilirsiniz. Ayrıca bir ya da birkaç ortak bulup şirket kurmayı da düşünebilirsiniz.

Emlak Ofisi Açma ile İlgili Merak Edilenler

Emlak Yönetimi Bölüm Mezunları Belge Almadan Ofis Açabilirler mi?

Emlak yönetimi mezunları, mesleki yeterliliklerini kanıtlayacak bir eğitimden ayrılırlar. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte belirtildiği üzere emlakçılık ile ilgili eğitimlerden mezun olanlar, en az 100 saatlik eğitimden ve MYK belgesinden de muaftırlar. Ayrıca emlak yönetimi mezunları, mesleki deneyim şartından da muaf olurlar. Kısacası mezunlar, muafiyetlerini öğrenim belgesi ile ispatlamaları durumunda kalan diğer belgeleri temin ederek ofis açabilirler.

Emlak Ofisi Açmak İçin Emlakçılık Eğitim Sertifikası Nasıl Alınır?

Ofis açma şartlarından biri olan emlakçılık eğitimi ve sertifikası için MEB, üniversite veya MEB’in yetkilendirdiği kurumlardan eğitim almak gerekir. Emlakçılık sertifikası için ise teorik bilgileri ölçen sertifika sınavından en az 50 puan almak şarttır. Sertifika programları aracılığıyla verilen emlakçılık kursunu yüz yüze veya online olarak katılabilirsiniz.

Emlak Bürosunda Hangi İşler Yapılır?

Büroda, alım satım işleri başta olmak üzere danışmanlık ve yatırım işlerini kapsayan hizmetler de sunulur. Ayrıca emlak bürosunda birden fazla sorumlu emlak danışmanı da çalışabilir.

Emlak ofisi açmak için gerekenler listesine yer verdik. Eğer emlakçı olmak ya da emlak ofisi açmak istiyorsanız gerekenler listesinin başında yer alan emlakçılık eğitimi ile işe başlayabilirsiniz.