Emlakçılık Kursu ve Emlak Danışmanlığı Sertifikası Hakkında 12 Soru 12 Cevap

Emlakçılık Kursu ve Emlak Danışmanlığı Sertifikası Hakkında 12 Soru 12 Cevap

Gayrimenkul sektörü, Türkiye’nin üç kıtanın kesiştiği stratejik bir bölgede yer almasının da etkisiyle hızla gelişmiş; yerli ve yabancı yatırımların ilgi odağı haline gelmiştir. Gayrimenkul piyasasının bu denli canlı olması ve ilgili yönetmelik nedeniyle, sektöre ilgi duyanlar için kilit nokta, emlak sertifikası almak için eğitim veren emlak danışmanlığı kurslarıdır.

Emlak danışmanlığı kursu tarafından verilen sertifika, emlakçılığı resmi prosedüre uygun şekilde yapmayı sağlarken; alınan eğitim mesleğin gerektirdiği bilgiye sahip olmaları açısından kritik önem taşır. Eğitim sürecine katılanlar emlakçılık yapılabilmesi için gereken bilgi ve yetkinliğe sahip olur.

1.Emlak Danışmanının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Bir emlak danışmanının alıcı ve satıcı arasındaki iletişimi yönetmesi gerekir. Bunun için de sözleşme hazırlama, görüşmeleri organize etme bölgenin durumuna hâkim olma gibi konularda iyi olması gerekir. Danışman müşteri ilişkileri sürecini iyi yönetebilmelidir. Bu noktada eğitimin katkısı büyüktür. Şöyle ki emlakçılık eğitimlerinde, emlak danışmanlarının müşteriler ve kurumlar ile işbirliği yapmaları için emlakçılık hizmetlerinde halkla ilişkiler konusuna da değinilir.

2.Emlak Danışmanlığı İçin Hangi Eğitimler Gereklidir?

Emlak danışmanlığı hizmeti vermek için emlakçılık eğitimi le sertifika almak gereklidir. Bu eğitimlerde halkla ilişkiler konuları üzerinde de durulur. Emlakçılık eğitimin yanı sıra ilişkiler ve psikoloji kavramlarını bilmek diksiyon ve zaman yönetimi konularında gelişim sağlayabilmek de önem taşır.

3.Emlakçı Belgesi Nasıl Alınır?

Gayrimenkul danışmanlığı sertifikası alabilmek için emlak danışmanlığı kursuna katılmak gereklidir. Eğitim sürecini başarıyla tamamlamayanların emlak sertifikası alması mümkün değildir. Eğitimin sonunda yapılan sınavdan geçerli not almayanlar  sertifika alamaz

4.Emlak Danışmanlığı Kursuna Kimler Katılabilir?

Kurs herkese açık olsa da yönetmelik kapsamında 18 yaşını doldurmayanlar, en az ilköğretim mezunu olmayanlar, yönetmeliğin ilgili maddesindeki (6. maddenin 4. bendi) suçları işlemiş olanlar emlakçılık eğitimleri alamaz. Taşınmaz ticareti ile ilgili aşağıdaki bölümlerden mezun olanlara emlak danışmanlığı eğitimi ve mesleki yeterlilik belgesi zorunlu değildir:

  • Emlak Komisyonculuğu (Ortaöğretim)
  • Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümü
  • Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
  • Gayrimenkul Yönetimi
  • Gayrimenkul ve Varlık Değerleme

5.Emlak Danışmanlığı Eğitimi Ders Konuları Nelerdir?

Emlak sertifikası veren kurslar, kursiyerlerin eğitim sonunda emlakçılık hizmetlerinin her aşamasında karşılaşılabilecek sorunları çözebilecek yetkinlikte olmalarını amaçlar. Emlakçılık ile ilişkili kavramlar hakkında bilgi birikimine sahip olmaları için verilen eğitim sayesinde işlemlerin usulüne göre yapılabilmesi mümkün olur. Emlak eğitimi sürecinde üzerinde durulan konu başlıkları şunlardır:

  • Pazarlama
  • Halka İlişkiler ve İletişim
  • Tapu Sicili
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Danışmanlığı, Ekspertiz ve Şehir Planlama

Eğitim sürecini tamamlayan ve üniversite ya da MEB onaylı emlak danışmanlık belgesi alan kişiler şu görevleri rahatlıkla yapabilecek bilgi birikimine sahip olur:

  • Emlak alım satım sürecinde danışmanlık hizmeti vermek
  • Risk güvencesi oluşturmak üzere satış sözleşmesi yapılmasına yardımcı olmak
  • İpotek veya miras ile hak olarak kazanılan mülkiyetlere ilişkin işlemlerde danışmanlık hizmeti vermek ve aracılık etmek
  • Kat karşılığı inşaat sözleşmesi için danışmanlık hizmeti vermek
  • Kooperatif kurulması, kooperatife arsa ve üye bulunması için çalışma yapmak
  • Kira sözleşmesi hazırlamak
  • Müşteriler için beyanname doldurulmasına yardımcı olmak
  • Kurumlar ile işbirliği yapmaları

6.Gayrimenkul Sertifika Programları Kaç Saattir?

Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik kapsamında emlakçılık sertifikası / emlakçılık yetki belgesi (Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi) almak için sorumlu emlak danışmanı (seviye 5) ile birlikte en az 100 saat üniversite veya MEB onaylı sertifika sahibi olmak gerekir. Bu bağlamda uzaktan eğitim emlak danışmanlığı kursu da en az 100 saatlik emlakçılık sertifikası verir.

7.Emlakçı Belgesi Olmadan Emlakçılık Yapmanın Cezası Nedir?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak ofisi açmak için yetki belgesi alma şartı getirilmiştir. Yetki belgesi olmadan kayıt dışı emlakçılık faaliyetleri gerçekleştirildiği tespit edildiğinde kara para aklama kapsamında inceleme yürütülür. Emlakçı yetki belgesi olmayan iş yerlerine maddi para cezası uygulanır.

8.Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

Emlakçılık ile ilgili faaliyet yürütenlerin, emlakçı ya da emlak danışmanı olmak isteyenlerin, emlak ofisinde emlak danışmanı olarak çalışanların emlakçılık yetki belgesi alması zorunludur. Yetki belgesi alma şartları şöyledir:

  • Emlakçılık faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ilde bulunan meslek odasına kayıtlı olmak
  • Gelir ya da kurumlar vergisi mükellefi olmak
  • Emlakçılık ile ilişkili alanlarda faaliyetlerde bulunmuş olmak
  • Seviye 5 MYK belgesine sahip olmak (emlak ofisindeki danışmanlardan en az birinde bulunması gereklidir)

9.Emlak Danışmanlığı Sertifikası E-Devlet İle Nasıl Sorgulanır?

E-devlet kapısı, pek çok bürokratik işlemin yapılabilmesinde kolaylık sağlar ve zaman kazandırır. E-devlet ile kolaylıkla, kısa sürede ulaşılabilen resmi evraklardan biri de emlak danışmanlığı sertifikasıdır. Hem Türk Hava Kurumu Üniversitesi hem de MEB onaylı sertifikaları e-devlet üzerinden sorgulamak mümkündür.

10.Emlak Danışmanlığı Sertifikası İle Neler Yapılabilir?

Emlakçı açma şartları ve mesleki yeterlilik belgesi alma şartlarının tamamlanabilmesinde emlak danışmanlığı sertifikası önemli bir adımdır. Bu sertifika ile gayrimenkul ofisi açmak mümkün olabildiği gibi bankaların ilgi departmanlarında görev almak da mümkündür. Gayrimenkul danışmanlığı eğitimi ile sertifika alan kişiler süreçlerin tamamına hâkim olduğunu başarıyla yansıtabildiğinde müşteri portföyünü de geliştirebilir. Bu noktada gayrimenkul danışmanı unvanıyla görev yapacak kişilerin aşağıdaki kişisel özelliklere sahip olması gerektiğinin de altını çizmeliyiz:

  • Girişken
  • Zaman yönetimi konusunda iyi
  • İletişim becerileri güçlü
  • İkna kabiliyeti gelişmiş
  • Profesyonel duruş sergileyebilen
  • Problem çözme becerisine sahip
  • Analitik ve sonuç odaklı düşünebilen

11.Emlakçılık Belgesi Fiyatları Nedir?

Emlakçılık belgesi almak isteyenler için elbette emlakçılık belgesi fiyatları da önemlidir. Örgün veya online emlakçılık kursu ve emlak belgesi fiyatları, kurumdan kuruma farklılık gösterebilir. Öncelikle eğitimin kalitesine odaklanmak gerekir. Bu noktada eğitmenlerden eğitim dokümanlarına pek çok noktada özenle seçim yapmak gerekir.

12.Uzaktan Eğitim Emlak Danışmanlığı Kursu Avantajları Nelerdir?

Emlak danışmanlığı eğitimini, internet üzerinden uzaktan eğitim şeklinde almak mümkündür. Uzaktan eğitim veren emlak belgesi kursu, zaman ve mekân konusunda kısıtlayıcı değildir. Uzaktan eğitim sonunda Türk Hava Kurumu Üniversitesi veya MEB onaylı emlak sertifikası verilir. Gayrimenkul sektörüne ilgi duyuyorsanız, gayrimenkul eğitimleri uzaktan eğitimin avantajlarını keşfetmek için iyi bir fırsat olabilir.

Türkiye’nin en büyük ve en iyi alt yapısına sahip uzaktan eğitim sistemi ile tanışmak ve emlakçılık sertifikası almak için eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz. Emlak danışmanı olma konusunda kararlıysanız emlakçılık eğitiminin yanı sıra kişisel gelişiminize katkı sağlayabilecek zaman yönetimi gibi eğitimlere de odaklanmanızı öneririz. Mesleki faaliyetleriniz sırasında internet ve sosyal medyanın gücünden yararlanmanız müşteri portföyünüzü geliştirmek açısından fayda sağlayacaktır.