Emlak Danışmanlığı Eğitimi - 0312 945 7080 | bilgi@uzaktanegitim.com
Ev satışı sürecinde bilinmesi gerekenler

Ev satışı sürecinde bilinmesi gerekenler

Ev satışı sürecinde bilinmesi gerekenler

Ev satışı sürecinde bilinmesi gerekenler ! Sahip olduğunuz evi çeşitli gerekçelerle satmak isteyebilirsiniz ancak ev satışı sırasında, gerek emlakçı gerekse maliye tarafında karşılaşabileceğiniz ekstra maliyetler bulunabilir. Böyle durumları önceden biliyor olmanız, bütçenizi düzenlemeniz ve harcamalarınızı yönlendirmeniz noktasında büyük önem arz eder.

Ev Satarken Maliye ve Tapu Kayıtlarına Dikkat Edin

Maliye, tapuda gerçekleşen konut satışlarının alım-satım işlemlerini dikkatle takip eder. Alım-satım değeri üzerinden tapu harcı kesilmesi ve satış kazancı üzerinden Gelir Vergisi düzenlenmesi, bu işlemler arasında yer alır. Tapu harcı, satış işlemi sırasında devletin konut sahibinden tahsil ettiği bir tutardır. Gelir Vergisi’nin ne kadar olacağı ise mülk sahibinin beyanına bağlı olduğundan satışı gerçekleştiren kişinin gösterdiği miktara bağlı olarak farklılık gösterir. Eğer konut sahibi devlete, sahip olduğu mülkle ilgili hiç beyanda bulunmadıysa veya düşük miktarlı beyanda bulunduysa, ilgili kişi, cezai işlemlerle karşı karşıya kalabilir. Konutun ilk satın alındığında kar elde etmek için satış sırasında gösterilebilecek düşük satış tutarı, yıllar sonra daha yüksek vergi ödenmesine neden olabilir.

Zira Maliye, satıcının banka hesaplarına giren tutarı, tapu kayıtlarını ve varsa kullanılan kredi arasındaki farkı dahi rahatlıkla tespit edebilir. Bu durumda tapu kayıtları ve banka hesabı arasındaki fark tespit edilirse, yüzde 35’i bulan Gelir Vergisi ve bir o kadar da vergi cezası ile birlikte gecikme faizi ödemek zorunda kalınabilir.

Beklenmeyen Ödeme: Emlak Vergisi

Emlak Vergisi’ni, mülkiyetini edindiğiniz malı aldığınız yılın sonuna kadar ödemekle yükümlü olursunuz. Emlak Vergisi için beyan edilecek miktar, taşınmazın değerine ve türüne göre belirlenmekle beraber meskenlerin vergi oranı, büyük şehir sınırlarında binde 2, büyük şehir olmayan yerlerde ise binde 1’dir. Ev satışı sırasında satıcı, değer artış kazancından kaynaklanan Gelir Vergisi’ni ödemekle yükümlüdür. Bu, edindiğiniz evin alış değeri ile satış değeri arasındaki farktan kaynaklanan bir ödemedir. Eğer tapu harcını gerçek bedelinden az gösterdiyseniz, ödeyeceğiniz vergi normalden daha fazla çıkar. Daha önce 5 yıl süre ile mülkünü elinde tutanlar hiçbir şekilde vergi ödemezken bugün, yıla bağlı olarak yeni hesaplama yöntemi oluşturularak satıştan elde edilen kazancın vergi oranı, menkulün elde tutulduğu yıla göre kademeli olarak azalır.

Bunların yanı sıra satış esnasında emlakçıların belirlediği oranlarda emlakçı komisyonu da, sizleri bekleyen ekstra harcama kalemlerinden biridir. Bu bağlamda, çalışacağınız emlakçıların komisyon oranlarını önceden bilmeniz ve eğer imkanınız varsa ilgili komisyonun düşürülmesine dair görüşmelerde bulunmanız, bütçe yönetiminiz açısından uygun olabilir.(kaynak:projepedia)