İşe Yeni Başlayan Gayrimenkul Danışmanı İçin Bilgilendirici Rehber

İşe Yeni Başlayan Gayrimenkul Danışmanı İçin Bilgilendirici Rehber

Gayrimenkul danışmanlığı, geleneksel bir tanımı içermekle birlikte yeni nesil niteliklere kullanımlara ayak uyduran bir iş alanıdır da. Geleneksel emlakçılıktaki, ofisinde müşteri bekleyen danışman profilini uymayan gayrimenkul danışmanı, çok daha geniş bir iş tanımına sahiptir. En azından sektörde yükselmeyi hedefleyen danışmanlar için. Biz de işe yeni başlayan gayrimenkul danışmanı için yol gösterici bir rehber sunarak sektörde nasıl kâr elde edilir sorusuna yanıt arayacağız.

İşe Yeni Başlayan Gayrimenkul Danışmanına Yol Açan Adımlar

Gayrimenkul danışmanı olmak, yalnızca yasal şartları yerine getirmekle tamamlanmaz. Elbette yasal şartları yerine getirerek resmi olarak emlak danışmanı olursunuz ve emlak ofisi de açabilirsiniz. Fakat sektörde devamlılığı yakalamak ve hayli yüksek gelirler elde etmek için ihtiyacınız olan bazı nitelikler söz konusudur.

Gayrimenkul danışmanlığı hizmeti, oldukça geniş bir iş kapsamına sahiptir. Gayrimenkul alım, satım işlerinden ibaret olmayan sektör, hızlı bir şekilde geliştikçe kapsama alanına giren işleri de genişletiyor. İşte, gelişime açık bir sektörde gayrimenkul danışmanının da kendini geliştirmesi bekleniyor. Peki işe yeni başlayan gayrimenkul danışmanı, kendini nasıl geliştirebilir ve kendi yolunu açabilir?

Müşteri Odaklı İlerlemeyi Düşünün

Gayrimenkul danışmanı olarak sık sık müşteri ile irtibat hâlinde olacaksınız. Dolayısıyla hedeflerinizin ile satışlarınızın ana kaynağı hep müşteri olacak. Eğer müşteri odaklı ilerler ve müşteri memnuniyetini öncelerseniz hem satışlarınızı artırır hem de referans ağınızı geliştirirsiniz. Müşteri odaklı ilerlediğinizi göstermek için portföyden başlayarak tanıtım işlerine kadar uzanan bir plan uygulamalısınız.

Emlak portföyünüzde müşterinin yararına olacak bilgi, fotoğraf ve detay içeren gayrimenkul sunumuna yer vermeye çalışın. Ayrıca ayrı bir müşteri portföyü ve CRM kullanarak da müşterinin hoşuna gidecek ve müşterileri kayıt altına alacak bir program hazırlayabilirsiniz. Kısacası yalnızca satışa odaklanırsanız kendi halinde bir emlak danışmanı olmaktan öte ilerleyemezsiniz. Planlı ve programlı hareket ederek müşteri beklentilerini, isteklerini ve analizlerini dikkate alırsanız ise müşterinin ilk aradığı emlak danışmanı siz olursunuz.

Dijitalleşmeyi Kaçırmayın

Gayrimenkul danışmanlığı da yeni nesil mesleklerden biri olarak görülüyor. Çünkü bu sektörde ilerlemek için gelişmiş ve hakim dijital yöntemleri kullanmak gerekiyor. Geleneksel emlakçılık, geleneksel yöntemlere bağlı kalarak satış yapsa da işe yeni başlayan bir gayrimenkul danışmanına çok daha geniş bir yöntemler zinciri önermemiz gerekli.

Gayrimenkul sektörüne girmeyi hedefleyen emlak danışmanı; muhakkak tanıtım, iletişim ve sektör gelişmelerini takip etmek için dijital kullanımlardan yararlanmalıdır. Örneğin, tanıtım faaliyetleri için sosyal medya ve web sitesi kullanımı oldukça önemlidir. Sosyal medya mecralarıyla potansiyel müşterilere ulaşabilir, iletişim ağınızı güçlendirebilir ve kendinizi tanıtıcı çalışmalar hazırlayabilirsiniz.

Gayrimenkul danışmanlığında öne çıkan sosyal paylaşım siteleri genellikle Facebook ve Instagram oluyor. Bu siteler aracılığıyla kendi işinizi en iyi şekilde tanıtabilir ve gayrimenkulleri de satışa çıkartabilirsiniz. Özellikle gayrimenkullerin fotoğraflarını Instagram işletme ya da bireysel marka hesabınızdan yayınlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ise yayınlanacak fotoğrafların satılmaya yönelik hazırlanmasıdır.

Yani alelade bir fotoğraf yerine en güzel fotoğrafı yayınlayarak ve müşteriyi bilgilendirerek gayrimenkulü öne çıkarın. Facebook aracılığıyla ise iletişim ve referans ağınızı genişletebilir, kendinizi öne çıkarıcı tanıtım faaliyetlerini hızlandırabilirsiniz. Ayrıca işinizi tanıtmak amacıyla web sitesinden de yararlanabilirsiniz. Kendi tanıtımınız ile beraber portföyünüzü de web sitesine aktarabilirsiniz.

Ekonomi, Hukuk ve Pazarlama Alanında Yetkinlik Sahibi Olun

Emlak danışmanlarının bir bölümü, yetkinliklerini artırarak sektörde ilerlemeyi seçerken bir bölümü ise alım-satım işleriyle öne çıkmaya çalışıyor. Elbette işin ticari yanını inkar edemeyiz; fakat yalnızca satışa odaklanmak ve kendini geliştirmemek, günümüzdeki emlakçılık anlayışına uygun değildir. Mesleki eğitimler, danışmanın sahip olması gereken beceri ve yetkinlikleri öğrenmenin bir yoludur. Aynı şekilde kervan yolda düzülür diyerek deneyim yoluyla da yetkinliklerinizi ve bilgilerinizi artırabilirsiniz. Peki hangi alanlarda bilgi ve yetkinlik sahibi olmanız gerekir?

Zorunlu olarak almanız gereken emlak danışmanlığı eğitimine ek olarak pazarlama-satış, iletişim ve finans hakkında da eğitim alabilirsiniz. Saydığımız alanlar, doğrudan emlak sektörünü etkileyen ve danışmanın bilgi sahibi olması gereken konuları kapsar. Örneğin, gayrimenkul hukukuna aşina olmadan satılık ve kiralık evlerin satış sürecine, sözleşmelere ve hatta yabancıların mülk edinme süreçlerine yabancı kalırsınız. Bundan dolayı ilgili alanlarda bilgi ve fikir sahibi olarak müşterinin karşısına çıkmalısınız.

Finans piyasasının gayrimenkul satışlarına olan etkisini bilmek, pazarlama stratejilerine hakim olarak kendinizi öne çıkarmak ve hukuki bilginizle sözleşme hazırlamak için saydığımız alanların bilgisine ihtiyaç vardır. Finansal okur yazarlık becerisi edinerek analiz hazırlamak ve müşteriye sunmak, en çok müşteriyi memnun eder. Yani mesleki gelişiminize katkı sunmanız, hem sizin hem de müşterilerinizin lehinedir.

Bölgenizi İhmal Etmeyin

Müşteriler, bölge ve piyasa bilgisine sahip bir emlak danışmanı ile çalışmak isterler. Emlak danışmanı da hizmet verdiği bölgenin tüm dinamiklerine hakim olarak müşteri için en uygun gayrimenkulü öne çıkarır. Ayrıca gayrimenkul portföyünü genişletmenin yolu da sahaya inmektir.

Müşteriyi doğru fiyat- gayrimenkul ile buluşturmak için bölgenin avantajlarını ve dezavantajlarını ortaya çıkarmalısınız. Bölgedeki ulaşım durumu ne, ağırlıklı nüfusu kimler oluşturuyor, bölgeye yatırımlar yapılıyor mu gibi sorulardan hareketle müşterinin merak edeceği bilgileri edinmelisiniz. Ayrıca sahaya inmeniz kendinizin tanıtmanın da bir yoludur.

Bölge sakinlerine ve bölgedeki esnaflara-derneklere ulaşarak kendi tanıtımınızı yapabilir ve potansiyel müşteri bulabilirsiniz. Broşür, ağızdan ağıza pazarlama ve geleneksel tanıtım yöntemleri ile hem gayrimenkullerin hem de kendi tanıtımınızı yapabilirsiniz. Tabii ki dijital tanıtım ve reklamcılığı da es geçmeden bunu yapmaya çalışın.

Gayrimenkul Danışmanı ile İlgili Merak Edilenler

Gayrimenkul Danışmanı Olmak İstiyorum. Hangi Eğitimleri Almalıyım?

Gayrimenkul danışmanı olma yolunda katılmanız gereken ilk eğitim emlak danışmanlığı eğitimidir. Yetki belgesi alma şartlarında zorunlu olarak görülen bu eğitim şartından, bazı mezunlar muaftır. Yani baştan itibaren gayrimenkul alanında kariyer hedeflemek için taşınmaz ticareti ile ilgili bölümleri okuyabilirsiniz. Sektörde yetkin bir emlak danışmanı olarak çalışmak için de finans, sosyal medya ve iletişim eğitimlerine yoğunlaşabilirsiniz.

Gayrimenkul Danışmanı Olmak İçin Hangi Yetkinlikler Gerekir?

Gayrimenkul danışmanı yalnızca kendi alanına kapalı olarak satışa odaklanmamalıdır. Emlakçılık sektörünü ilgilendiren alanlar hakkında bilgi sahibi olmalı ve bunları gösterebilmelidir. Finans, pazarlama, halkla ilişkiler, reklamcılık ve hukuk bilgileri ve yetkinlikleri ile öne çıkarak müşteri gözünde kendini kanıtlayabilmelidir.

Yeni Başlayan Gayrimenkul Danışmanı Ne Kadar Kazanır?

Gayrimenkul danışmanı, sabit bir maaş almaz. Sattığı kadar kazanacağı bir prim sistemi ile gelir elde eder. Bundan dolayı işe yeni başlayan gayrimenkul danışmanı, satışlarını artıracak yöntemleri denedikçe gelirlerini de yükseltmiş olur.

İşe yeni başlayan gayrimenkul danışmanına yönelik hazırladığımız bilgi rehberimizin sonuna geldik. Yola yeni çıkacaksanız ise zorunlu tutulan en az 100 saatlik eğitim için MEB onaylı emlak danışmanlığı sayfamıza yönelebilirsiniz.