Kat irtifakı Sahibinin Hakları !
Kat irtifakı Sahibinin Hakları !

Kat irtifakı Sahibinin Hakları !

Kat irtifakı Sahibinin Hakları !

Gayrimenkul almak isteyenlerin karşılaştığı kavramlardan biri de kat irtifakı ‘dır. Özellikle gayrimenkulün tapusunda bu kavrama rastlanıyor. Ancak ne anlama geldiği pek bilinmiyor. Peki kat İrtifakı nedir? Ne anlama gelmektedir? Kat İrtifakı ; herhangi bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, salon ve depo gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına deniyor. Kat irtifakı tapusu da inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu anlamına geliyor. Yani kısaca kat irtifak hakkı henüz inşaatına başlanmamış ya da yeni başlanmış bir bina üzerinde kuruluyor. Bu hakka sahip olanlara kat irtifakı tapusu veriliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda kat irtifakının tanımı da şöyle yapılıyor:

· Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının, kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, arsa maliki veya arsanın ortak malikleri tarafından, bu Kanun hükümlerine göre irtifak hakları kurulabilir.

· Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya

yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına kat irtifakı; bu hakka sahip olanlara da kat irtifak sahibi denir.

Peki Kat İrtifakı sahibinin hakları nelerdir? Kat Mülkiyeti Kanunu kat irtifakı sahiplerine hangi hakları tanıyor?

Kat irtifakı sahibinin hakları:

· Kat irtifakı sahipleri, ortak arsa üzerinde yapılacak yapının, sözleşmede yazılı süre içinde başlaması ve tamamlanması için kendilerine düşen borçların yerine getirilmesini, karşılıklı olarak isteme ve dava etme hakkına sahiptirler.

· Kat irtifakı sahipleri yapının tamamlanması için kendi aralarından veya dışarıdan bir veya birkaç kişiyi yönetici olarak tayin edebilirler. Kat mülkiyeti yöneticisinin görev, yetki ve sorumluluklarına dair hükümler, bu yönetici hakkında da uygulanır.

· Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi anagayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır.

· Kat irtifakına konu olan arsanın maliki veya ortak malikleri, tapu memuruna verecekleri yazılı bir beyanla kat irtifakına ait sicil kaydını sildirerek bu irtifaka her zaman son verebilirler.

· Kat İrtifakı, buna konu olan arsanın tamamıyla yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.(Kaynak:3dkonut)