Konut ne zaman prim yapmaya başlar?
Konut ne zaman prim yapmaya başlar?

Konut ne zaman prim yapmaya başlar?

Konut ne zaman prim yapmaya başlar?

Konut ne zaman prim yapmaya başlar? Konut yatırımı yapacaklar için en temel bilgi yatırımın prim potansiyelidir. Prim potansiyeli değerlendirilirken bazı basit veriler göz önünde bulundurulur. Kira çarpanı prim potansiyeli hakkında yatırımcıya bilgi veren en önemli göstergeler arasında yer alır. Kira çarpanı dışında projeye ve konuta özel bilgiler de yatırımcıya önemli ipuçları verir. Peki beklenen ya da öngörülen prim potansiyeli ne zaman gerçekleşir? Diğer bir ifadeyle sıfır alınan bir evi satmak için en uygun yaş aralığı nedir? Bu sorunun cevabı primi etkileyen unsurların altında yatar.

Prim potansiyeli nasıl değerlendirilir?

Konut yatırımlarında getiri tahminleri için en sağlıklı verilerden biri kira çarpanıdır. Kira çarpanı basitçe konutun satış fiyatı ve kira getirisinin oranlanması ile hesaplanır. Etrafta aynı özellikleri taşıyan konutların satış fiyatları ve kira getirileri de yatırımcıya ipucu verir. Kira çarpanı düştükçe, konutun prim potansiyelinin düşmesi, kira çarpanı attıkça konutun prim potansiyelinin artması beklenir.

Banka kredisine uygunluk, konutun Deprem Yönetmeliği’ne uygun inşa edilmiş olması, kat planlarının kullanışlı olması, kaliteli malzeme ve işçilik kullanımı gibi hususlar evin uzun vadede prim yapacağı öngörüsünü artırır. Ayrıca kentsel dönüşüm alanlarında yer alan bir konutun getiri potansiyeli değerlendirilirken kentsel dönüşüm bölgesindeki fiyat hareketleri dikkatle incelenmelidir. Fiyatlar dönüşüm tamamlanmış gibi yükselmişse, bu konutların kısa-orta vadede prim potansiyeli düşer.

Siteler ve projeler getiri ile ilgili nasıl ipuçları verir?

Konutların prim potansiyelinin yükselmesi çok sayıda yatırımcının bulunduğu sitelerde genel olarak kısa vadede beklenmez. Oturan sayısının çok olduğu projelerde, konutların ikinci el satış fiyatları inşaat şirketi elindeki son konutu sattıktan sonra yükseliş göstermeye başlar. Yani son konutun satılmasına kadar ikinci el fiyatlarında prim potansiyeli düşüktür.

Sitelerde ve projelerde yönetim, aidat tutarları, satış sonrası hizmetlerin kalitesi gibi hususlar prim potansiyelini etkiler. Yüksek aidatlar, yönetimin kötü olması, satış sonrası hizmetlerde memnuniyetsizlik konutların getirisini aşağı çeken hususlar arasında yer alır. Ayrıca projelerin geç teslim edilmesi ve proje teslim edildikten sonra sitenin doluluk oranının %100’e ulaşmasının çok zaman alması konutların primini geciktirir.

Konut ne zaman prim yapmaya başlar?

Diyelim ki yatırımın getirisinde etkili olan tüm değişkenleri değerlendirdiniz ve konut yatırımını yaptınız, öngördüğünüz prim potansiyeli için ne kadar beklemeniz gerekir? Yani sıfır alınan bir evi satmak için en uygun yaş aralığı nedir? Oturan sayısının çok olduğu sitelerde konutun gerçek anlamda prim yapması doluluk oranından etkilenir. Konut, doluluk oranının %100’e ulaşmasından sonra değerlenmeye başlar. Bu nedenle sıfır alınan bir ev ne zaman satılmalı sorusu sitelerde doluluk oranından bağımsız değildir.

Proje, kabul gören ve beğenilen bir proje ise, yıllar bu konut yatırımının lehine ilerler. Ayrıca konutun inşaatı yıllar geçtikçe değer kaybederken, arsası zamanla değer kazanır. Yani aslında prim potansiyelini artıran konutun arsasıdır. Böylece uzun vadede konut prim yapmaya devam eder. Göç alan ve nüfusu artış gösteren yerleşim yerlerinde konut yatırımları kısa, orta ve uzun vadede alternatif yatırım araçlarına göre daha karlıdır.

Doğru konut yatırımı yapmak, alınan konutun doğru zamanda satılması anlamına gelir. Konut ve çevre hakkında araştırma yaparak ve verileri doğru okuyarak sıfır alınan bir ev için en doğru satış zamanına karar verebilir, yüksek getiriler elde edebilirsiniz.