Başarılı Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Başarılı Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Emlak sektöründe başarılı olmak iyi bir satış grafiği yakalamak anlamına gelir. Peki, başarılı emlak danışmanı nasıl olunur? Siz de iyi bir gayrimenkul danışmanı nasıl olmalı bilmeye ihtiyaç duyuyorsanız yazımız size hitap ediyor.

Emlak sektörü, globalde ve Türkiye’de ekonomi pastasında en büyük dilimlerden birine sahiptir. Sektördeki hızlı büyüme ile rekabet doğru orantılıdır. Rekabetin bu denli yoğun olması emlakçı olmak isteyenlerin önünde engel değildir; fakat başarılı gayrimenkul danışmanı olmak daha çok çaba göstermeyi gerektirir.

Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı Olmanın Yolları

Profesyonel gayrimenkul danışmanı ibaresiyle işaret etmek istediğimiz şey yalnızca emlak danışmanlığı sertifikası sahibi bir gayrimenkul danışmanı değildir. Sektördeki diğer oyuncuları geride bırakmayı, daha güçlü müşteri portföyü oluşturarak satışları ve karlılığı artırabilmeyi kastediyoruz. Emlakçılığın püf noktaları sayesinde adeta nokta atışı yapabilirsiniz.

Temel Hukuk Bilgisine Sahip Olun

Kira ve satış sözleşmeleri düzenlemek ve noterde yapılan satış sözleşmelerine yardımcı olmak emlakçının görevleri arasında bulunur. Dolayısıyla iyi bir gayrimenkul danışmanı nasıl olmalı sorusunun yanıtlarından biri de temel hukuk bilgisine sahip olmasıdır. Emlakçılık eğitimi sayesinde emlakçılığın hukuki ve ekonomik boyutları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Tapu Süreçleri ve Bankaların Kredi Olanakları Hakkında Bilgi Edinin

İnsanların gayrimenkul danışmanlığından yararlanmak istemesinin en önemli nedeni satın alma süreçlerini kolaylıkla, kısa sürede tamamlayabilmektir. Dolayısıyla gayrimenkul satın almak isteyen bir müşteriye yardımcı olmanın en iyi yolu tapu harçlarının ne kadar olduğu, sürecin nasıl ilerlediği konusunda doğru bilgiye sahip olmaktır. Müşterinin kredi çekerek satın alma işlemini gerçekleştirebileceğini göz önünde bulundurarak KDV oranları ve kredi olanakları konusunda da bilgi edinmelisiniz.

Gayrimenkul Danışmanlığı Yaptığınız Bölgeyi İyi Tanıyın

Bir emlak danışmanının, müşterilerini doğru tanımasının yanı sıra görev yaptığı bölgeyi doğru tanıması da önemlidir. Dolayısıyla başarılı bir emlak danışmanı olmak için bölgeyi iyi tanımalısınız. Bunun için de bölgenizde taşınmaz ticareti yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Gayrimenkullerin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekerek kaydedin.
  • Sağlık kurumlarının, okulların, kreşlerin, otoparkın, çocuk oyun alanlarının, devlet kurumlarının yerini tam olarak tespit edin.
  • Bölgenizde gerçekleşen gayrimenkul işlemleri hakkında bilgi edinin; fakat güncelliğinden emin olmadığınız herhangi bir bilgiyi paylaşmayın.
  • Ulaşım imkanlarını öğrenin ve toplu taşıma araçlarının duraklarının yerini tespit edin.
  • Sosyal alanların nerede olduğunu, ulaşımın nasıl sağlanacağını öğrenin.
  • Güvenlik görevlileri, site yöneticileri ve apartman görevlileri ile ilişkinizin iyi olmasını sağlayın.
  • Muhtarın kim olduğunu öğrenin ve kendisiyle iletişim kurun. Hatta bölgeyle ilgili işinize yarayabilecek belge ve haritalara erişmeye çalışın.
  • Bölgede hizmet veren diğer emlak danışmanlarını takip edin. Rakip analizi sadece bölgeyi tanımak için değil, bir emlak danışmanı nasıl ilerlemeli, başarılı olan danışmanlar hangi yöntemleri kullanıyor gibi sorulara yanıt bulmak için de faydalıdır. 

Teknolojiden Yararlanın

İyi emlakçı nasıl olunur sorusunun yanıtlarından birinin teknolojiyle ilgili olmaması düşünülemez. Nitekim Endüstri 4.0 (Dördüncü Sanayi Devrimi) ile birlikte gayrimenkul sektörü de 4.0 ifadesiyle birlikte anılmaya başlamıştır. Kurumsal emlak danışmanlığı şirketlerinde gayrimenkul danışmanları, ofis binalarında akıllı teknolojileri kullanmanın yanı sıra, drone (insansız hava aracı) ve sanal ya da artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanır. Siz de internet emlakçılığı ve fiziksel teknoloji uygulamaları sayesinde sektörde kariyer basamaklarını hızla tırmanabilirsiniz.

İyi Bir Dinleyici Olun

Her sektörde olduğu gibi emlakçılığın da odak noktasında insan olmalıdır. Dolayısıyla başarılı, profesyonel bir emlak danışmanı olmanın en önemli gerekliliği müşterilerin ihtiyaçlarını doğru analiz edebilmektir. Bu bağlamda müşteri analizini doğru yapabilmek için iyi bir dinleyici olmalısınız. Bu altın kurala uyabilmek için şu iki noktaya dikkat etmelisiniz:

  • Müşterinin vücut dilini ve konuşmasında kullandığı kelimeleri, ses tonunu iyi analiz edin. Örneğin, müşterinin sürekli yere bakması ne istediğinden ya da söyleyeceğinden emin olmadığını; vücudunu öne doğru eğmesi ve katı durması size katılmadığını gösterir. Bu noktada ikna kabiliyetinizi ve emlak danışmanlığında edindiğindiniz bilgi ve deneyimleri kullanarak durumu tersine çevirebilirsiniz.
  • Konuşmanızı planlamayın. Müşterinin konuşmasından sonra müşteriyi anladığınızı teyit edin ve hakkında bilgi sahibi olduğunuz konular çerçevesinde konuşmanıza başlayın.

Sosyal Medyada Aktif Olun

Başarılı bir gayrimenkul danışmanı olmanın en iyi yollarından biri de sosyal medya hesabının olması ve sosyal medya pazarlamasını doğru şekilde yapabilmektir. Elbette yalnızca hesabınızın olması ve reklam yapmanız yeterli değildir. Daha çok alıcı adayıyla etkileşim kurabilmek için şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Ofis hesaplarının ‘hakkında’ bölümünü doğru şekilde kullanın.
  • Takipçi sayısına değil, etkileşime önem verin ve negatif bir algı oluşmaması için, olumlu veya olumsuz hiçbir yorumu görmezden gelmeyin.

Zamanı Doğru Yönetin

Emlakçının başarılı olmasındaki en kritik nokta portföyü genişletebilmek ve takibi etkin şekilde yapabilmektir. Portföyünü genişletemeyen emlakçıların “insanlar sürekli arayıp bir şeyler istiyor” sözünü klişe olmaktan çıkarmak, zamanı doğru yönetmekle mümkündür. Etkili zaman yönetimi için şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Vaktinizi neye harcadığınızı ve hangi işler için vakit ayırdığınızda daha verimli olduğunuzu düşünün ve saat dilimlerine göre iş gruplandırması yapın. İşleri ‘acil’ ve ‘öncelikli’ şeklinde ayırmanız faydalı olacaktır.
  • Erteleme alışkanlığınızdan vazgeçin. İlk adımı çevrenize hayır diyememe sorununuz varsa bu sorunu çözerek atabilirsiniz.
  • Haftalık randevu programı oluşturup odak noktanıza müşterileri alın ve bu programa sadık olun.
  • Pazarlama faaliyetleri için bir takvim oluşturun.
  • Zaman yönetimi için katkı sağlayan mobil uygulamalardan yararlanın.

Kişisel Gelişim Eğitimleri Alın

Emlak sektöründe çalışmak için yönetmelikte belirtilen koşullara sahip olmanız, gayrimenkul sektörüne hakim olmanız yeterlidir; fakat en iyi emlakçı olabilmek için yeterli değildir. Bir emlakçının veya gayrimenkul danışmanının kendisini iyi ifade edebilmesi, iyi dinleyici olması, iletişim becerisinin güçlü olması, ikna kabiliyetinin olması gerekir. Dolayısıyla bu sektörde profesyonelleşmek, hatta Türkiye’nin en iyi gayrimenkul danışmanı olmak için kişisel gelişim eğitimlerine katılmanızı öneririz. Bu eğitimler zaman yönetimi, diksiyon ve güzel konuşma şeklinde olabilir.

Sonuç olarak;

Başarılı emlak danışmanı nasıl olunur başlığıyla işinin ehli bir gayrimenkul danışmanı olmak için gerekenler konusuna açıklık getirdik. Siz de emlak sektörüne adım atmak veya sorumlu emlak danışmanı olmak üzere emlak sertifikası ile süreci başlatmak istiyorsanız emlak danışmanlığı kursu tarafından verilen gayrimenkul danışmanlığı eğitimi almanızı öneririz.