Yatırım Danışmanı Kimdir? Yatırım Danışmanı Nasıl Olunur?

Yatırım Danışmanı Kimdir? Yatırım Danışmanı Nasıl Olunur?

Yatırım danışmanlığı mesleği, son yılların en ilgi çekici ve kâr getiren iş alanlarından biri. Gayrimenkul sektöründe yatırım işleriyle uğraşmak ise çok daha gelir artırıcı bir kariyer olarak görülebilir. Yatırım danışmanı, menkul ve gayrimenkul kıymetlerinin alım ve satımlarını ele alarak müşterilere yatırım tavsiyelerinde bulunur. Peki günümüzün en gözde mesleklerinden biri olan gayrimenkul yatırım danışmanlığı nedir, neden gayrimenkul sektörünün en ileri meslekleri arasındadır? Bu sorulara yanıt verip yatırım danışmanı nasıl olunur konusuna giriş yapacağız.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Olmak İçin Gerekenler

Gayrimenkul yatırım danışmanlığı, müşterinin beklenti ve isteklerini karşılayarak yatırım fikrini besleyecek bilgi, veri ve danışmanlık hizmeti sunar. Danışmanlık hizmeti boyunca gayrimenkul yatırım danışmanı, müşteri odaklı bir planlama esasını benimser.

Yatırım kriterlerine uygun olacak şekilde müşteri bütçesini karşılayan gayrimenkulü bulur. Gayrimenkul yatırım danışmanlığını öne çıkaran unsur ise görece daha genç bir kitlenin yatırıma yönelmesi ve en uygun emlak yatırımını profesyonel bir hizmet karşılığında almak istemesidir. Peki en uygun gayrimenkul yatırımını öne çıkarak emlak yatırım danışmanı, kendi mesleğinde nasıl öne çıkar? Şimdi sizi, gayrimenkul yatırım danışmanı olmak için gerekenlerle baş başa bırakacağız.

Gerekli Tüm Eğitimleri Tamamlamak

Gayrimenkul yatırım danışmanı olmak için ilk olarak eğitim konusuna göz atacağız. Donanımlı ve işin ehli bir yatırım danışmanı, mutlak eğitim derecelerini artırarak sektöre adım atar. Çünkü alan oldukça profesyonel işleyen bir süreci gerektiriyor ve bu süreçte tökezlememek için bilgileri her zaman güncellemek gerekiyor.

Gayrimenkul yatırım danışmanlığı mesleği, emlak sektörünün en hedefleyen kariyer basamaklarından biridir. Fakat bu basamağa çıkmak için yalnızca emlak danışmanlığı eğitimi ile yetinmek doğru değildir. Donanımlı bir emlak sektörü çalışanı, mezun olduğu ön lisans veya lisans derecelerine ek olarak alan eğitimlerini de alır. Tabii ki emlakçılık sektöründe en az ilköğretim mezunu olma şartı aranır; fakat yatırım danışmanlığına geçiş için en az ön lisans mezunu olmak gerekir. Çünkü mesleğin gerektirdiği işleri yapmak için geniş bakış açısına ve bilgilerine ihtiyaç vardır. Ayrıca yatırım alanındaki püf noktalara ve doğru bilgilere ulaşmak amacıyla direkt yatırım ve danışmanlık ile ilgili alanlara yönelmek gerekiyor.

Zorunlu emlak danışmanlığı sertifika eğitimini tamamladıktan sonra borsa, finansal analiz, finansal danışmanlık ve sermaye piyasası araçları gibi eğitimler de alınabilir. Aynı zamanda direkt yatırım danışmanlığı üzerine bir eğitim de tercih edilebilir. Eğitimlerle beraber emlakçılık deneyimi de oldukça önemlidir. Müşterilerinin yatırım danışmanına yönelmesi ve yatırım danışmanının da müşteriye kendini kanıtlaması için alandaki tecrübeler öne çıkarıcı bir göstergedir.

Şirket Kurmak Ya Da Kurumsal Emlak Danışmanlığında Çalışmak

Emlak sektöründe belli bir süre çalıştıktan sonra kurumsal emlak danışmanlığı hizmeti sunan şirketlere geçilebilir. Ayrıca yeterli sermaye varsa şirket kurma yolu da tercih edilebilir. Ayrıca portföy yönetim şirketleri de gayrimenkul yatırım danışmanı olmak isteyen birinin çalışabileceği alanlardan biridir.

Şirket kurmak için önce alan deneyimlerini artırmak ve profesyonel bir ekip kurmak, daha profesyonel bir hizmet sunmak adına önemlidir. Kurumsal emlak danışmanlığı şirketlerinde çalışarak yatırım işlerine yoğunlaşmak da mümkündür. Tüm bu kariyer yolları için yatırım danışmanı olacak kişinin yetkinliklerini ve meslek deneyimlerini artırması beklenir.

Portföy Yönetimi Hakkında İleri Düzey Bilgiler

Buraya kadar eğitim ve deneyim aşamalarından bahsettik. Şimdi de bir gayrimenkul yatırım danışmanında mutlaka olması gereken bir bilgi birikiminden söz edeceğiz. Bilindiği üzere emlak sektöründe portföy, gayrimenkullerin satışını doğrudan etkileyen bir ana unsurdur. Gayrimenkul portföyü ne kadar özenle hazırlanırsa portföyün müşteri beklentisini karşılaması da o kadar mümkün olur. Gayrimenkul yatırım danışmanının bilgi haznesini dolduran portföy yönetimi ise müşterinin tam olarak istediği yatırımın bir dokümanıdır. Yani müşteriye göre hazırlanan gayrimenkul yatırım portföyü, hazırlık aşamasında birtakım planlamalarla müşterilere ulaşır.

Öncelikle emlak yatırımının araştırılması ve müşterinin beklentilerinin analiz edilmesi gerekilir. Portföyü sunmadan önce müşteriye hangi bilgi ve verilerin sunulacağı kararlaştırılır. Hangi gayrimenkul yatırım aracının öne çıkarılacağı ve portföydeki her bir detayın nasıl sunulacağı da önemlidir. Genel olarak portföy yönetimi; bilgi, veri, görsel ve tüm gayrimenkul yatırım detaylarının yer aldığı bir aşamalar bütünüdür. Dikkat çekici ve özenli bir portföy, müşterinin de yatırıma sıcak bakmasını destekler.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanının Görevleri

Gayrimenkul yatırım danışmanının başlıca görevi, müşteriye özel gayrimenkul portföyü bulmak ve sunmaktır. Genel olarak ise gayrimenkul yatırım danışmanı ne iş yapar sorusunun cevabı şöyledir:

  • Yatırıma yönelen ya da yatırıma yönelecek potansiyel müşteriler ile ilgilenir.
  • Pazar araştırmaları yaparak gayrimenkul pazarını analiz eder.
  • Alıcının beklenti ve isteklerine uygun gayrimenkulü tüm unsurlarıyla ele alır.
  • Yatırım yapmak isteyen ama henüz fikir sahibi olmayan müşterilere danışmanlık hizmeti sunar.
  • Gayrimenkul alım ve satımlarında ilgili hukuki ve resmi süreçleri yönetir.

Yatırım Danışmanı ile İlgili Merak Edilenler

Yatırım Danışmanlığı Mesleği Neden Önemlidir?

Yatırım danışmanlığı, menkul ve gayrimenkul araçların yatırımları ile ilgilenen profesyonel bir meslek alanıdır. Günümüzde menkul ile gayrimenkul araçlarına yatırım yapmak isteyen ama işe nereden başlayacağını bilemeyen yatırımcılar söz konusu. Bundan dolayı doğru yönlendirilmek isteyen müşteriler, geniş bakış açısına sahip yatırım danışmanlarından yararlanıyorlar.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Olmak İçin Hangi Bölümler Okunabilir?

Gayrimenkul alanında yükselmek için öncelikle alanın eğitimini almak gerekir. Üniversite düzeyinde eğitim almak için ise emlak yönetimi, gayrimenkul geliştirme ve yönetimi, tapu kadastro ve finans gibi bölümler okunabilir.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığında Hangi Belgeler Gereklidir?

Gayrimenkul yatırım danışmanı olmak için öncelikle emlakçı olma şartlarını yerine getirmek gerekir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre emlak danışmanlığı eğitim sertifikası, mesleki yeterlilik belgesi ve son olarak emlak yetki belgesi almak zorunludur. Yalnız taşınmaz ticareti ile ilgili bölümlerden mezun kişilerden belge istenmez.

Gayrimenkul yatırım danışmanı kimdir ve ne iş yapar konularına değindik. Eğer böyle bir kariyer hedefiniz varsa mesleki yeterliliğinizi kanıtlamak amacıyla sertifikalı programlara yönelebilirsiniz.