Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Nedir?

Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Nedir?

Gayrimenkul sektöründe yatırım danışmanlığı hakkında en çok merak edilen gayrimenkul yatırım danışmanlığı nedir, gayrimenkul yatırım danışmanı ne iş yapar gibi soruların yanıtlarını derledik.

Gayrimenkul sektörü, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biridir. Şüphesiz sektörün gelişme hızıyla uzman ihtiyacındaki artış paraleldir. Sektörde uzman olunduğuna işaret eden mesleklerden biri de gayrimenkul yatırım danışmanıdır.

Yatırım Danışmanlığı Nedir?

Yatırım danışmanlığı, sermaye piyasası yatırım araçlarını kullanarak mali durum, risk ve kazanımların ne olduğuyla ilgili yönlendirme yapılmasını ifade eder. Öyle ki, yatırım danışmanı borsa danışmanı, para yöneticisi gibi isimlerle de anılır.

Yatırım danışmanı, portföy yönetim şirketleri ve bireylerin, yasal yönetmelik doğrultusunda en doğru şekilde yatırım kararı almalarını sağlar. Bunu yaparken; idari kurallar ve yasal yönetmelikleri kılavuz edinir. Sermayeyi göz önünde bulundurup yatırım beklentisini, risk limitlerini, kar ve zararı analiz eder.

Ortaya çıkabilecek her türlü riski en aza indirmekle sorumlu olan yatırım danışmanları, sermayeyi doğru kullanmanın yolu haline gelmiştir. Nitekim yatırım danışmanlığı şirketleri de azımsanamayacak ölçüde artmıştır. Dolayısıyla her sektör için yatırım danışmanı altın değerinde bir insan kaynağı diyebiliriz.

gayrimenkul yatırım danışmanlığı

Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Nedir?

Yatırım danışmanının görevleri, sorumlulukları genel olarak bahsettiğimiz gibi olsa da uzmanlık alanına göre bu sorumluluklarda küçük farklılıklar olabilir. Mesleği, gayrimenkul sektörü perspektifinde değerlendirdiğimizde gayrimenkul yatırım danışmanlığı hizmeti için şu tanımı yapabiliriz: Gayrimenkul sektöründe yapılacak yatırım nasıl kazanç sağlayacağını saptayarak kiralama ve alım satım işlemlerinde yatırım danışmanlık hizmeti vermek.

Gayrimenkul yatırım danışmanı, gayrimenkul sektöründe hangi yatırımın ne gibi faydalar sağlayacağını saptamak için her şeyden önce müşteriyi analiz eder. Bir müşteri, masrafa gerek olmaksızın üst düzey kazanç beklentisindeyken; bir başka müşteri mülkün sağladığı kazancı artırmak için ek yatırım yapmaktan kaçınmaz. Müşteri analizinin ardından sermaye planlaması yaparak yüksek verimli alım kararları alınmasında yardımcı olur.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ne iş Yapar?

Gayrimenkul yatırım danışmanlığında öncelikli amaç, yatırımcının ödediği fiyattan daha fazla değer kazanmasına, yani fayda sağlamasına yardımcı olmaktır. Dolayısıyla emlak ve inşaat sektöründe hizmet veren bir gayrimenkul uzmanı, en yüksek fayda sağlayabilecek olan gayrimenkul tespitini yapmabilmek için şu konular üzerinde çalışır:

  • Ekonomik beklentileri tespit ederek ekonomik verileri bu doğrultuda yorumlama
  • Pazar verilerini yorumlama
  • Kira oranlarını, nakit akışı hesaplama
  • Ticari gayrimenkul fiyatlandırma
  • En yüksek alım fiyatını hesaplamak
  • Ticari kredi şartları ve oranları konusunda bilgi edinme
  • Varlık bütçe doğrultusunda yatırım aracı belirleme

Gayrimenkul yatırım danışmanı, pazar araştırması ve rakip analizi yaparak mülkün en makul değeri nedir sorusuna; mali hesaplamalar yaparak yatırım nasıl kazanç sağlayacak sorusuna yanıt bulmuş olur. Bu aşamada değer üzerinde etkili olabilecek demografik gelişmeleri ve yeni inşa edilmiş alanların varlığını da göz önünde bulundurur.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Nasıl Olunur?

Bir kişinin gayrimenkul alanında uzman yatırım danışmanı olması, öncelikle yatırım danışmanı olduğunu belgelendirmesini gerektirir. Yatırım danışmanı olmak için gerekli belgeyi verebilecek kuruluş Sermaye Piyasası Kuruluşu’dur. Mezun olunması zorunlu bölümler ise şöyledir:

  • Lisans programlarının Çalışma Ekonomisi, İktisat, İşletme, Maliye, Pazarlama bölümleri
  • Ön lisans programlarının Borsa ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri

İlgili bölümlerden mezun olanların alanlara göre girebilecekleri lisanslama sınavları şunlardır:

  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı
  • Türev Araçlar Lisansı
  • Gayrimenkul Değerleme Lisansı

Gayrimenkul yatırım danışmanlığı sertifikası için gayrimenkul değerleme lisansı da diyebiliriz. Bu lisansı almanın yolu sınav modüllerinde ortalamada 60 ve üzeri not almaktır. Modüller şöyledir:

  • Dar kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı ve meslek kuralları
  • Gayrimenkul değerleme esasları
  • İnşaat ve gayrimenkul muhasebesi
  • Gayrimenkul mevzuatı

Gayrimenkul yatırım danışmanı olmak için öncelikle meslekle örtüşen kişisel özelliklere sahip olmak gerekir. Yerel ve global yatırım araçlarının risk ve kazanımlarını tespit edebilmek için analiz raporlama yeteneğine, analitik düşünme becerisine sahip olmak ve detaycılık kritik önem taşır. Elbette sabırlı olma, takım çalışmasına yatkınlık, sabırlı ve kararlı olmak, gelişmelere açık olmak, stresle başa çıkabilmek ve dijital okur yazarlık da önemli özelliklerdir.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ne Kadar Maaş Alır?

Gayrimenkul yatırım danışmanı, gayrimenkulleri yatırım aracı olarak inceler ve bu yönde mali çalışmalar yapar. Tüm sektör ve meslekler için geçerli olduğu gibi verilen emeğin karşılığı için net bir rakam belirtmek doğru değildir. Özellikle de gayrimenkul sektöründe gayrimenkul yatırım danışmanı maaşı; kişinin tecrübesinin ve sahip olduğu deneyimin, kurum politikasının yanı sıra gayrimenkullerin değerine göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla gayrimenkul yatırım danışmanlık şirketleri ile çalışmak üzere başvuruda bulunduğunuzda beklentinizin üstünde veya altında teklifle karşılaşmanız mümkündür.

Sonuç olarak;

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na bağlı meslek mensupları olan yatırım danışmanlarının nasıl bu mesleği edindiğine, gayrimenkul alanında bir yatırım danışmanının ne iş yaptığına ve nasıl kazanç elde ettiğine değindik. Bu yönde kariyer hedefiniz varsa öncelikle emlak danışmanlığı sertifikası almak üzere emlakçılık eğitimi almalısınız. Eğitim sayfamızı inceleyerek eğitim ve sertifikasyon hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.