Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur ?
Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur ?

Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur ?

Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur ?

Kentsel dönüşüme nasıl başvurulur ? Herkesin bildiği gibi tüm Türkiye’de pek çok bina deprem açısından büyük risk altında bulunuyor. Özellikle deprem kuşağı bölgelerinde ise 1999 depreminden önce hiç bir şarta uymadan inşa edilen binalar, mal kaybı ile birlikte büyük can riski de taşıyor. Aslında ekonomik ömrünü de tamamlamış bu binaları; %1 oranında KDV ödeyerek ve yeni binalardan alınan belediye harçlarından muaf tutularak devlet desteği ile yenilemek için 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamına girmiş olmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm hazine arazisi üzerindeki kaçak gecekondular, eski eser olarak tescil edilenler ve Boğaz kenarında bulunan binalar hariç, 81 ilde iskanlı ve kaçak tüm binaları kapsıyor.

Kentsel Dönüşüm İşlemleri Nasıl Başlar?

Öncelikle kat maliklerinden sadece bir kişinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki verdiği bir kuruluşa başvurarak “Deprem Riski Raporu” alması gerekiyor. Alınan rapora diğer kat maliklerinin itiraz etme hakları bulunuyor. İtiraz bir kurul tarafından değerlendiriliyor ve red edilirse tapuya binanın deprem riski taşıdığı işleniyor.

Deprem Risk Raporu Alındıktan Sonra Ne Yapılmalı?

Deprem riski tapuya işlendikten sonra kat maliklerinin bir araya gelerek 2/3 çoğunluğu sağlamaları ve aldıkları kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirmeleri gerekiyor.

Eğer binanız için önceden yüksek kat izni verilmiş ve şu anki yasa buna müsaade etmiyorsa binanın yıkılması mümkün olmayabiliyor. Bu durumda apartman genel kurulunda güçlendirme kararının alınması gerekiyor.

İnşaat Firması Belirlendikten Sonraki İşlemler Neler Olmalı?

Apartman genel kurulunda binanızı yenileyecek inşaat firmasını belirledikten sonra devletten kredi almak için anlaşmalı bankalara başvurmanız gerekiyor. Devlet kentsel dönüşüme dahil olan binalara m2. başına ancak en fazla 100.000 TL. ye kadar kredi desteği sağlıyor. İlgili tutar banka tarafından sizin adınıza kredi olarak tahsis ediliyor ve inşaat firmasının hesabına blokeli olarak yatırılıyor.

Kira Yardımı Nedir?

Binada en az 1 yıldır oturduğun kanıtlayan ev sahipleri ve kiracılar, hibe olarak verilen ve geri ödemesi istenmeyen kira yardımından faydalanıyor. Bunun için bina tamamen boşaldıktan sonra kendi ilinizdeki Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. En fazla 18 ay bounca alabileceğiniz kira yardımı tutarı ise her sene devlet tarafından belirleniyor. Kat malikleri devlet tarafından verilen kredi desteği veya kira yardımının sadece bir tanesinden yararlanabiliyor.

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası 1999 depremi öncesinde yapılan konutların, gelecekte yaşanacak olan küçük veya büyük depremlerde zarar görerek büyük can kaybına neden olmasını engellemek için çıkartılmış bir yasadır. Eğer evinizin görünür veya görünmez bir şekilde hasarlı olduğunu düşünüyorsanız yasal süre sona ermeden gerekli başvuruları yapmanız gereklidir.(kaynak:projepedia)