Taşınmaz Ticareti ile İlgili Cevap Bekleyen 10 Soru

Taşınmaz Ticareti ile İlgili Cevap Bekleyen 10 Soru

Taşınmaz ticareti, taşınamayacak olan konutların alım, satım, pazarlama ve kiralama faaliyetlerine ilişkin ticari işlemleri kapsar. Taşınmaz ticareti kavramına aşina olmamızı sağlayan şey ise ilgili yönetmeliktir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik; emlakçılık ile ilgili faaliyet yürütenlerin ve emlak danışmanı olmak isteyenlerin ilk göz attıkları resmi kurallar bütünüdür. Peki söz konusu yönetmelik başta olmak üzere taşınmaz ticareti ile ilgili merak edilenler nelerdir? Taşınmaz ticareti yapmak için hangi adımları uygulamak gerekir? Soru-cevap şeklinde ilerleyen içeriğimizle taşınmaz ticareti hakkında her bir detaya vâkıf olabileceksiniz.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Ne İşe Yarar?

Resmi Gazetede yapılan son değişiklikle (2021) beraber emlakçılık ile uğraştığınızı bir belgeyle kanıtlamanız isteniyor. Taşınmaz ticareti yetki belgesi, ruhsat alarak emlakçılık işiyle resmi olarak uğraştığınızı belgeler. Yetki belgesinin istenmesindeki amaç ise kayıt dışılığı önleyerek haksız rekabetin önüne geçmektir. Çünkü emlakçılık uzun bir süredir ellini kolunu sallayan herkesin girebildiği bir sektördü. Yetki belgesi alma şartları ise işte bu yasa dışılığı ve nitelikleri artırmak amacıyla belirlenmiştir. Yönetmelikteki ilgili maddede yetki belgesi alma şartları şöyle açıklanır:

  • Kişinin 18 yaşını doldurması,
  • En az ilköğretim mezunu olması,
  • Kişinin iflas etmemiş olması veya iflas etse bile İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarını geri kazanması,
  • Kasten işlenen bir suçtan ötürü 5 yıldan fazla hapis cezası almamış olması,
  • MEB, üniversite ya da MEB’in yetkilendirdiği kurumlar tarafından verilen emlakçılık ile ilgili eğitimi tamamlamak,
  • Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önce eğer ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunu ise 6 ay, değilse 12 ay emlak danışmanlığı yapmış olması.

Yukarıdakiler, sorumlu emlak danışmanı olmak için belirlenen şartlardır. Bir de yetki belgesi zorunluluğu ilk kez gündemdeyken hâlihazırda emlakçılık ile ilgilenenlerin yerine getirmesi gereken şartlar vardı. Bu şartları öğrenmek için emlakçılık yetki belgesi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Emlak yetki belgesi alma şartlarını karşıladıktan sonra resmi olarak emlakçılık ile ilgili faaliyetlere girişebilirsiniz. Ayrıca sorumlu emlak danışmanı olarak da çalışabilirsiniz.

Taşınmaz Ticareti Yapmak İçin Hangi Belgeler Alınmalı?

Emlak ve emlak danışmanlığı alanına girmek için yönetmelikte de belirtilen belgelere sahip olmak gerekir. Bu belgelerden biri yetki belgesidir. Emlak yetki belgesini almak için de diğer iki belgeye sahip olmanız istenir. Bunlar emlak danışmanlığı sertifikası ve mesleki yeterlilik belgesidir.

Emlak danışmanlığı eğitimi sonrasında alınan sertifika, seviye 4 ve seviye 5 sınavlarına hazırlık için gereklidir. Bu sertifikayı aldıktan sonra ilgili sınavlardan en az 70 almanız ve mesleki yeterlilik belgesine hak kazanmanız istenir. Saydığımız belgeleri almanız durumunda yetki belgesi başvurusunda bulunmanızın da önü açılır.

Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) Nedir?

Taşınmaz ticareti ile ilgili işlemlerin ve güncel bilgilerin yer aldığı TTBS, çeşitli belgeleri sisteme yüklemeniz için de kullanılır. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi aracılığıyla kendi sayfasını oluşturabilir ve istenen belgeleri yükleyebilirsiniz. TTBS adresine e-devlet aracılığıyla giriş yapabileceğiniz gibi üye ol kısmından da girişinizi onaylatabilirsiniz. TTBS’nin açılması ve kullanılması ise en çok yetki belgesi başvurusunu yapmak içindir. Sistem üzerinden başvuruyu rahatlıkla yapabilir ve resmi belgenizi sorgulatabilirsiniz.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sertifika ve mesleki yeterlilik belgesini edindikten sonra yetki belgesi başvurunuz kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi başvurusu, TTBS üzerinden kabul ediliyor. Başvuru için ilk önce sisteme üye olmalı, daha sonra da size ait sayfa üzerinden yeni başvuru kısmına basmanız gerekir.

Başvuruda istenen belgeleri de sisteme ekledikten sonra Ticaret İl Müdürlüğü tarafından başvuru incelenir. Eksiksiz ve usule uygun bir başvuru kaydı oluşturduysanız Ticaret İl Müdürlüğü başvuruyu onaylar ve sistemdeki yetki belgelerim kısmından başvurunuzu görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca görüntülenen belgeyi de indirebilirsiniz.

Emlak Yetki Belgesi Ne Zaman Yenilenir?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince yetki belgesinin yenilenmesi için belge başvurusundaki bilgilerde değişiklik olması gerekir. Belge yenileme başvurusu da yine TTBS üzerinden uygulanır. Eğer işletmenin unvanı ya da adresi değişmişse herhangi bir yenileme işlemi yapmanıza gerek kalmadan 10 gün içinde sistem kendini yenileme başlatır.

Taşınmaz Ticareti ile İlgili Hangi Eğitimler Alınmalı?

Emlakçılık ile ilgili faaliyet planlayan biri, sorumlu emlak danışmanlığı için ilk önce emlak danışmanlığı eğitimi almalıdır. Zorunlu emlak danışmalığı eğitimine ek olarak mesleki becerileri artırmak için ekonomi, finans, iletişim, yatırım danışmanlığı ve emlak brokerliği gibi eğitimler alınabilir.

Taşınmaz Ticareti Sertifikası Nasıl Alınır?

Emlak danışmanlığı eğitimini tamamlayanlara, MEB ya da üniversite onaylı sertifika verilir. Sertifikayı almak için ise sertifika sınavından en az 50 puan almak gerekir. Kursiyerler, 50 ve üzeri puan aldıklarında e-devlet üzerinden sertifikalarını sorgulayabilirler.

Taşınmaz Ticareti ile İlgili Sertifikadan Kimler Muaftır?

İlgili yönetmeliğe göre taşınmaz ticareti ile ilgili bölümlerden mezun olmanız durumunda, sertifika ya da mesleki yeterlilik belgesi almaktan muaf olursunuz. İlgili bölümlerden biri de 2 yıllık emlak yönetimi bölümüdür

Emlakçılıkta Uymanız Gereken Kurallar Nelerdir?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte belirtilen ilgili kurallar şöyledir:

  • Emlakçılıkla ilgili faaliyet gösteren iş yeri, ikamet ya da başka bir ticari faaliyet için kullanılamaz.
  • Taşınmaz ticaretine iştigal edenler, hizmet süresi boyunca edindiği bilgi ve belgeleri, yetkilendirme sözleşmesindeki esasların dışında kullanamaz.
  • Hizmet verdiği süre boyunca ahlaka ve mesleğe uygun bir şekilde görevini yerine getirir.
  • Haksız ve hukuka aykırı hareket etmez ve bu kuralların dışına çıkarak ticari faaliyetlere girişmez.
  • Alım-satım, pazarlama ve kiralamaya yetkili olmadığı konutlar için ilan veremez.

Mesleki etik kuralların tamamı için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği inceleyebilirsiniz.

Taşınmaz Ticaretini İlgilendiren Konular Nelerdir?

Emlak işletmelerinin ve emlak danışmanlarının ilgili süreçte giriştiği konulardan bazıları şöyledir:

  • Araştırma, inceleme ve raporlama yapmak,
  • Danışmanlık ile yönetim hizmeti sunmak,
  • Kira bedeli ödemeleri ve abonelik süreçlerini takip etmek,
  • Tapu ve Kadastro Müdürlükleri, Veri Dairesi Müdürlükleri ve yetkili kurum ile idarelerdeki işlemlere aracılık etmek ve bilgi ile belge temininde bulunmak.

İlgili yönetmelikte yer alan ve emlakçılık ile ilgili merak edilen sorulara göz attık. Eğer emlakçılık ile ilgili faaliyetlerde bulunmak istiyorsanız almanız gereken emlak danışmanlığı eğitimi için kurs sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.