Emlak Yönetimi Nedir? Ne İşe Yarar?

Emlak Yönetimi Nedir? Ne İşe Yarar?

Emlak yönetimi, gayrimenkullerin ve bir emlak ofisinin nasıl yönetileceği hakkında bilgi sunan bir kavramdır. Ayrıca emlak yönetimi, bir ön lisans emlakçılık programının da adıdır. Başarılı bir gayrimenkul portföyünü ve satışını etkileyen emlak yönetimi, gayrimenkul danışmanları tarafından anlaşılmaya ve uygulanmaya ihtiyaç duyar, Peki esasen emlak yönetimi neden önemlidir, neden gayrimenkul danışmanlarının bilmesi gerekenler arasındadır? Bu soruları merkeze alacağız ve emlak yönetimi bölümünden de bahsedeceğiz.

Emlak Yönetimi Ne İşe Yarar?

Emlak yönetimi, gayrimenkul piyasasındaki ihtiyaç, istek ve gelişmeleri analiz eden bir süreci ifade eder. Gayrimenkul sektöründe öne çıkan bir emlak danışmanı olmak için ilgili süreçleri en verimli şekilde yönetmek gerekiyor. Çünkü emlakçılık sektörü genel olarak birbirinden farklı işleri organize etmek ve gayrimenkul portföyünü yönetmek ile ilgilidir. Bundan dolayı emlakçılığın kapsamına giren her konuyu detaylı bir şekilde yönetmek gerekiyor.

Emlak yönetim konularından biri, portföyü yönetmektir. Gayrimenkul işinde portföy, gayrimenkulün bizzat kendinizi içerir. Müşteri elde etmek ve müşteriyi satışa yöneltmek için gayrimenkulleri içeren portföyün yönetilmesi gerekir. Portföy yönetiminde başarıyı yakalamak, emlak danışmanının misyon ve vizyon ile mümkündür. Danışman, belirlediği hedefler doğrultusunda en iyi hizmeti sunmak adına çeşitli işleri yerine getirir. Peki gayrimenkul danışmanı, emlak yönetimini uygulamak için hangi aşamalardan geçmelidir?

Başarılı Emlak Yönetimi İçin Neler Gereklidir?

Başarılı bir emlak yönetimini uygulayacak kişi, emlak danışmanı ve emlak işletmesini yöneten gayrimenkul brokeridir. Emlak danışmanı, bireysel ya da emlak ofisine bağlı çalışabilir. Her iki çalışma ortamında da bazı işleri yerine getirmesi ve kendini geliştirmesi gerekir.

Emlak danışmanı, eğer yolun en başındaysa işleri en iyi şekilde yönetmek için alan bilgilerini artırmalıdır. Bunun yolu da tabii ki eğitimden geçer. Emlakçılık ile ilgili eğitimler, alım-satım ve kiralama gibi işlerin nasıl uygulanabileceğine dair kişiye bilgi ve fikir kazandırır. Yalnız emlakçılık eğitimlerini sadece üniversite ya da sertifika programı ile sınırlamak doğru değildir. Ekonomi, hukuk ve iletişim bilgilerini artırmak ve bunlara yönelik nitelikli bir eğitim almak da gayrimenkul danışmanının etkin bir emlak yönetimi uygulamasına yardımcı olur.

Emlak sektörünün birbirinden detaylı işlerini ele alırken süreçlere vâkıf olmalı ve müşterinin beklentileri analiz etmek lazımdır. Başarılı bir emlak yönetimi için aşağıdaki unsurlar öne çıkarılır:

  • Gayrimenkul portföyü ve müşteri portföyü oluşturmak,
  • Alıcı ile satıcı arasındaki süreçleri organize etmek,
  • Hedef odaklı satış yöntemleri geliştirmek,
  • Alım-satım, kiralama ve değerleme işlemlerinin operasyonel sürecini yönetmek,
  • İlgili işlemlerde kurumlara belge ve bilgi sunmak,
  • Emlak ofisinde görev paylaşımı yapmak ve günlük-aylık planlama uygulamak,
  • Müşteri odaklı CRM uygulamak ve CRM yazılımını etkinleştirmek,
  • Yatırım danışmanlığı için sektörü ve para piyasasını takip etmek, raporlar oluşturmak.
  • Süreç içinde gerekli evrakları temin etmek,
  • Gayrimenkul sektörünü ve para piyasasını analiz ettikten sonra riskleri ve fırsatları raporlamak.

Genel olarak gayrimenkul işlerinde yönetimsel adımlar bu şekildedir. Buradaki tüm işlemleri etkinleştirmek için profesyonel emlak danışmanlarına ve vizyon sahibi brokerlara ihtiyaç vardır. Bunun için de emlak danışmanının mesleki eğitimlerine devam etmesi, portföy oluştururken her yönden müşteriye uygun bir sunum hazırlaması gerekir. Şimdi, emlak danışmanı olmak için tercih edebilecek emlak yönetimi bölümünün nasıl bir program olduğuna göz atalım.

Emlak Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Ön lisans emlak yönetimi programından mezun olanlar, direkt gayrimenkul sektöründe kendilerine yer bulurlar. Zaten emlak bölümü eğitimi de gayrimenkul sektörüne nitelikli ve eğitimli danışmanlar kazandırma amacındadır. Ön lisans programı olarak eğitim sunan bölüm, meslek yüksekokullarına bağlıdır. Özellikle emlak yetki belgesi alma şartlarından olan emlakçılık sertifikası ve mesleki yeterlilik belgesinden muaf olmak için emlak yönetimi bölümü tercih edilebiliyor.

Emlak yönetimi mezunu iş olanakları açısından da şanslıdır. Çünkü emlakçılık ile ilgili epey kurum ve kuruluşlarda çalışma olanağı var. Ayrıca kendini geliştiren bir emlak yönetimi mezunu, yatırım danışmanlığı ve emlak brokerliği alanlarına da geçiş yapabilir. Emlak yönetimi mezunu genel olarak aşağıdaki işleri yerine getirir ve emlak yönetimini uygulamış olur:

  • Satış gerçekleştirmek için potansiyel müşterilere ulaşır.
  • Alım-satım, kiralama ve değerleme işlemlerinde aracılığı üstlenir.
  • İlgili süreçlerde bilgi ve evrak temininde bulunur.
  • Tapu ve tapu sicili tüm işlemleri yerine getirir.
  • Portföy oluşturarak gayrimenkulleri müşteri ile buluşturur.
  • Müşterinin bütçesine ve beklentisine uygun gayrimenkulü öne çıkarır.
  • Resmi süreç ve işlemler hakkında her iki tarafı da bilgilendirir.

Emlak yönetimi bölümü mezunları, başarılı bir emlak danışmanı olmak finans, ekonomi, iletişim ve işletme alanlarında da kendilerini yetiştirirler. Peki emlakçı olmak için emlak yönetimi ve diğer emlak bölümlerine okumak zorunlu mudur?

Emlakçı Olmak İçin Üniversite Gerekli mi?

Emlakçı olmak, yasal şartları yerine getirdikten sonra resmi olarak işlenen bir süreçtir. Yani emlakçı olmak için üniversite eğitimi gerekmese de yasal koşulları kesinlikle yerine getirmek gerekir. Artık emlakçı olarak faaliyetlerde yer almak için emlakçılık ile ilgili eğitimler ve belgeler şarttır.

Emlakçılık ile ilgili ilk göz atılması gereken resmi yönetmelik, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliktir. Bu yönetmeliğe göre alınması gereken ilk belge, emlakçılık eğitimi sonrasında verilen kurs sertifikasıdır. Daha sonra ise mesleki yeterlilik sınavlarına girerek alınan seviye 4 ya da seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi gelir. Söz konusu iki belgeyi tamamlayanlar, yetki belgesi almaya hak kazanırlar. Tabii ki bu emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olmayanlar ve üniversite okumayanlar için geçerlidir.

Emlakçılıkla alakalı emlak yönetimi veya gayrimenkul geliştirme ve yönetimi bölümlerinden mezun olanlar, belgelerden muaf olurlar. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğer ilgili bölümü okurken emlakçılığa adım atmak istiyorsanız bu mümkün olmayacaktır. Ruhsatlı bir emlak çalışanı olmak için eğitimden mezun olmayı beklemeniz gerekir.

Emlak Yönetimi ile İlgili Merak Edilenler

Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümü Nedir?

Emlak yönetimi bölümü, ön lisansa bağlı emlakçılık bilgisi ve becerisi kazandıran bir eğitim programıdır. Özel sektörde iş imkanları geniş olan sektöre donanımlı çalışan yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölüm, 2 yıllık olmasına rağmen dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık olan;

  • Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi, İşletme
  • Tapu Kadastro
  • Uluslararası İşletme Yönetimi
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Ekonomi ve Finans bölümlerine geçiş olanağı vardır.

Emlak Yönetimi Bölümü Mezununun Mesleki Deneyime İhtiyacı Var mı?

Emlakçılık yetki belgesi alma şartlarında; üniversite eğitimi almış mezunlar ve diğer eğitim derecelerini tamamlayanlar mesleki deneyimi yerine getirmek zorundadır. Ancak emlak yönetimi başta olmak üzere taşınmaz ticaretiyle ilgili bölümlerden mezun olanların mesleki deneyimi yerine getirmesi gerekmiyor.

Emlak Yönetimi Bölümü Okunur mu?

Emlakçılık ile ilgili muhakkak nitelik kazandıran bir eğitim almak şarttır. Bölüm 2 yıllık olmasına rağmen sağladığı muafiyet ile pek çok mezuna avantaj sağlıyor. Ayrıca direkt emlakçılığın püf noktalarını öğreneceğiniz bir bölümü okuyarak bilgilerini geliştirebilirsiniz.

Emlak yönetimi nedir sorusunu ele alarak hem alan içi işleri hem de emlak yönetimi bölümünü ele aldık. Eğer emlakçılıkla ilgili bölümlerden mezun olmayıp gayrimenkul işine yönelmek istiyorsanız zorunlu emlakçılık sertifikası eğitimine göz atarak yetki belgesi alma şartlarından birini tamamlayabilirsiniz.